play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Hillary Clinton: Gadafijevi dani su odbrojani

today14. Jula 2011. 13

Background
share close

Iako ni mi, ni Rusija, ne možemo predvidjeti dan, saglasni smo da su mu dani odbrojani”, rekla je ona

Državni sekretar SAD Hilari Klinton (Hillary Clinton) izjavila je u Vašingtonu da su dani Moamera Gadafija na čelu Libije “odbrojani” jer

antivladini pobunjenici napreduju na terenu. Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Vašingtonu sa ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom, Klinton je u srijedu rekla da pukovnik Gadafi nije ispunio zahtjeve “međunarodne zajednice” da povuče trupe i ode sa vlasti.

“Iako ni mi, ni Rusija, ne možemo predvidjeti ni dan, ni čas kada će Gadafi otići s vlasti, saglasni smo da su mu dani odbrojani”, rekla je ona.

Državni sekretar radi na slučaju Libije sa Moskvom koja se u martu uzdržala pri glasanju o rezoluciji Savjeta bezbjednosti UN koji je dopustio akciju protiv Tripolija. Moskva je tada nudila da posreduje. Rusija se protivi vojnoj intervenciji NATO, a njen ministar spoljnih poslova je u srijedu odbio poziv da se pridruži sastanku Kontakt grupe o Libiji, zakazanom za petak u Istanbulu.

“Nastavićemo da blisko sarađujemo sa našim međunarodnim saveznicima, posebno sa Rusijom, da bi se povećao pritisak na njega i njegov režim”, rekla je Klinton.

Klinton se nada prekidu vatre koji će omogućiti “libijskom narodu da oblikuje sopstvenu budućnost”.

Pobunjenici su u srijedu u teškim borbama potisnuli kontra-ofanzivu režima na zapadu Libije, prodrijevši do ključnog grada Al-Ašaba, 80 kilometara južno od Tripolija.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%