play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Opasnost od požara i po živote

today15. Jula 2011. 17

Background
share close

Slično vrijeme očekuje se i narednih dana, uz kratke, sporadične pljuskove

Vreli tropski talas, s temperaturama i do 40 stepeni, i danas, osmi dan za redom, zahvata zemlje Balkana, izazivajući smrtne slučajeve i sve veću opasnost od požara.

U Hrvatskoj je, posloke više dana visokih temperatura koje su se kretale i do 40 stepeni Celziusa i koje su za pet do osam stepeni premašile julski prosjek, stiglo osvježenje, s temperaturama nižim i za deset stepeni u odnosu na jučerašnje.

Visoke temperature prouzrokovale su u Hrvatskoj smrtne slučajeve, a najdrastičnije je bilo oko Zadra i Osijeka gde je u nekoliko dana registrovano po desetak direktnih ili indirektnih žrtava vrućina.

Najtoplija je juče bila varošica i banja Lipik u zapadnoj Slavoniji gde je izmjereno 39 stepeni, a 37 stepeni izmjereno je u više hrvatskih gradova.

U kopnenom djelu temperatura po prognozama danas neće preći 28 stepeni, osim u istočnoj Slavoniji, oko Knina i Dalmatinskoj zagori gdje se, kao i na obali, očekuje do 35 stepeni.

Niže temperature donijele su olakšanje starijim ljudima i hroničnim bolesnicima koji se zbog slabosti uzrokovanih temperaturom često javljali ljekarima zbog čega su ekipe Hitne pomoći imale i do tri puta više poziva za intervenciju.

Suho vrijeme omogućava i lakše širenje požara, ali osim na ostrvu Braču posljednjih dana nisu zabilježeni katastrofalni požari, iako su kanaderi i ostala vatrogasna avijacija zaposleni brojnim intervencijama.

U Podgorici je danas zabilježeno 37 stepeni, a u nedelju je u toj zemlji bio najtopliji dan za poslednjih 50 godina, sa izmjerenih 39 stepeni u Podgorici i Danilovgradu.

Paklene vrućine zahvatile su i Bosnu i Hercegovinu, gdje je danas, u Sarajevu, izmjereno 35 stepeni.

Zbog visoke temperature juče je u modričkoj bolnici, kako je izvjestio “Dnevni avaz” preminula jedna žena, što je prva žrtva vrućina u BiH.

Žena se prvo onesvijestila, a zatim je ubrzo preminula na urgentnom odjeljenju modričke bolnice.

U većini gradova BiH jučerašnje temperature bile su najveće   ove godine, tako da je bio povećan broj pacijenata u zdravstvenim ustanovama zbog problema izazvanih toplotnim udarom.

Temperature do 39 stepeni i izuzetno visoko UV zračenje zabilježene su u Makedoniji, a slično vrijeme očekuje se i narednih dana, uz kratke, sporadične pljuskove, koji će donijeti osveženje u pojedinim oblastima.

Ljekari građanima savjetuju izbjegavanje direktnog izlaganja suncu i vrućini, a starijim osobama preporučuje se da ostanu kod kuće, a ostalima da nose laganu odjeću, šešire i naočare za sunce.

“Posljednjih dana imali smo čak 20 do 30 odsto više srčanih i moždanih udara”, rekla je Leposava Boskovska iz Hitne pomoći u Skoplju i dodala da je, takođe, znatno pojačan broj kolapsa na javnim mestima.

U Atini je temperatura danas dostigla 40 stepeni koliko se očekuje i tokom vikenda, dok će u Solunu biti nešto niža, od 35 do 37 stepeni.

Talas vrućine od prošlog petka vlada i u Albaniji, koju i inače karakteriše vrela i suha klima tokom ljeta, a gdje je danas zabilježeno 38 stepeni.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%