play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Edin Gali uspio u Hollywoodu

today19. Jula 2011. 114

Background
share close
Mladi hollywoodski glumac Edin Galijasevic, porijeklom iz Buzima u bosanskoj Krajini, najprije je bio izbjeglica u Munichu, gdje je stigao sa roditeljima, koji su jedva sacuvali zivu glavu. Nakon nekoliko godina obitavanja u Njemackoj, otisli u Novi svijet nastanivsi se u Saint Louisu. Djecak, sto je vec dobro govorio tri jezika, bio je primjeran gimnazijalac, koga su svi voljeli. Dopadljivog izgleda, Edin koji ima priodno svijetlu kosu, plavi pogled i manekensku visinu, zapoceo je pozirati za kataloge mnostva brandova, nastojeci obezbijediti pristojne studije u New Yorku. Ali umjesto u Veliku jabuku, otisao je sa majcinom dozvolom, u Los Angeles gdje je ubrzo dobio posao u reklamnim spotovima ali i sporedne uloge, u nekoliko tv serija. Tako nije morao, poput mnogih iz svoje generacije, raditi teske poslove da bi platio sate glume. Upisao se u klasu profesora Sharona Phitzigera , uporedo glumeci u nekolicini dugometraznih igranih ostvarenja. Danas daje repliku  Nicole Kidman, Robertu Duvallu ili Clive Owenu u filmu “Hemingway&Gellhorn” , koji je reditelj Philip Kaufman,  predstavio na 64 Festivalu Medjunarodnog Filma u Cannesu. 

Od 2007, Edin koji je svoje prezime Galijasevic, skratio u Gali pa s osmijehom istice, kako mnogi misle da je Francuz iz Normandije, tumaci lik Kurta Smitha u poznatoj tv seriji “Mad Men”, za koga je nagradjen “Emmy Awardom”. Uspjesno je suradjivao i u seriji “Life”, a upravo je zavrsio i snimanje filma, “Killing Angels”, koji je u post produkciji. Edin Gali je jako zadovoljan sto je uspio izreci i Edin_and_January_JONESvlastitu nadarenost za glumacki poziv , a ne dobijati uloge jedino zbog ugodne spoljasnjosti. Skroman i jednostavan, rado pristaje na interviewe sa medijima i cesto istice kako mladima treba omoguciti laksi pristup u svijet filma. Posto nema matrijalnih poteskoca, 24 godisnji umjetnik je prestao hodati po podijima i pozirati u modnim magazinima jer voli jesti i spavati, sto je nezamislivo kada se, redovito, obavlja zvanje manekena.
Cesto dodje u rodnu Krajinu jer mu u Buzimu jos zive djed i nena, kao i brojni rodjaci sto stanuju u Bihacu ili Velikoj Kladusi. Godine  2007, glumio je i u  filmu Haruna Mehmedinovica  “U ime sina”, cija je tema bila agresija na Bosni i Hercegovini. Edin Gali  je jako ponosan sto je otac Galib, napokon, priznao kako mu je sin na uspjesnom putu ostvarenja “americkog sna” i vise ne zali sto nije postao lijecnik. Edin ga tjesi, kako ce nastojati tumaciti doktora na velikom ili malom ekranu, pa ce ga otac moci vidjeti i u bijelom mantilu.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%