play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Sve spremno za 17. izdanje Sarajevo Film Festivala

today21. Jula 2011. 21

Background
share close

Filmom “Le Havre”, koji je premijerno prikazan u Cannesu, bit će otvoren ovogodišnji SFF

Filmom “Le Havre”, finskog režisera i scenariste Akija Kaurismakija, sutra će u sarajevskom Narodnom pozorištu sa početkom u 20.30 sati biti otvoreno 17. izdanje

Sarajevo Film Festivala (SFF). Kako su kažu organizatori, sve je već odavno spremno za početak 17. izdanja SFF-a, koji će ove godine, kako su istaknuli, i po broju programa i po broju filmova biti bolji i veći od prošlogodišnjeg.

Sarajevo Film Festival (SFF) obezbijedio je alternativni prostor za održavanje projekcija u slučaju kiše. Tako će projekcije ljetnog kina !HEJ u tom slučaju biti premještene u KSC Skenderija, a projekcije ljetnog kina Vatrogasac u kino Meeting Point. 

U slučaju kiše, program Laško Summer Nights biće premješten u salu 1 u Cinema City-a, a projekcije ljetnog kina Novi Grad u dvoranu općine Novi Grad, saopštio je SFF.

Inače, film “Le Havre”, koji je premijerno prikazan u okviru Takmičarskog programa ovogodišnjeg Filmskog festivala u Kanu (Cannes), sutra će biti prikazan i u Ljetnom kinu “!hej”, sa početkom u 21.00 sati.

Takmičarski program SFF-a ove godine donosi 10 filmova: jednu gala projekciju, jedan film izvan konkurencije i osam filmova u konkurenciji za nagrade “Srce Sarajeva”.

U okviru ovog programa, biće upriličena svjetska premijera filma “Izlet”, režisera Nejca Gazvode (Slovenija), a između ostalih, biće prikazani i filmovi “Polomljene školjke”, režisera Seyfettina Tokmaka (Turska) i “Loverboy”, u režiji Catalina Mitulescua (Rumunija, Švedska).

Kao gala projekcija Takmičarskog programa predstaviće se film “Torinski konj”, režisera B=E9la Tarra (Mađarska, Francuska, Švicarska, Njemačka).

Takmičarski program – kratki film ove godine čini 11 veoma različitih i snažnih filmova iz Mađarske, Bugarske, Rumunije, Hrvatske, Turske, Slovenije i BiH, od čega sedam kratkih igranih i tri animirana filma.

Program okuplja mlade režisere, neki od njih su debitanti, a neki već iskusni režiseri u kategoriji kratkog ili dugometražnog filma.

U okviru “Open Air 2011” programa, biće upriličena svjetska premijera bh. filma “Orkestar”, reditelja Pjera Žalice. Ovaj film se bavi bogatom i dinamičnom karijerom sarajevske grupe “Plavi orkestar”.

Također, filmovi “Bilo jednom u Anadoliji”, režisera Nurija Bilge Ceylana (Turska, BiH), “Imamo papu”, režisera Nannija Morettija (Italija, Francuska), “Jane Eyre”, u režiji Cary Joji Fukunage (Velika Britanija, SAD), “Krv prašta”, režisera Joshue Marstona (SAD, Albanija, Danska, Italija), te svjetska premijera kratkog bh. filma “Prtljag”, bh. režisera Danisa Tanovića, bit će prikazani u okviru “Open Air” programa.

Ovogodišnji SFF će 30. jula biti zatvoren filmom “Čuvar”, režisera Johna Michaela McDonagha (Irska).

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%