play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Kako će biti otplaćeno 1,2 miliona maraka odštete; Đapo: Radnici neće ispaštati

today24. Jula 2011. 134

Background
share close

Moje mišljenje je da ne trebamo namiriti štetu, kaže Đapo• Neizvjesna sudbina radnika koji su u JU “Dom zdravlja” primljeni bez saglasnosti ministra zdravstva

Nakon otvaranja afere “Bajer” u javnosti, koja datira još iz 2002. godine, a za koju danas odgovornost s jednoga na drugoga prebacuju

Slobodan Trninić, direktor JU “Dom zdravlja” Sarajevo, njegov prethodnik Mahir Tokić i Mahmut Đapo, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO) KS, postavlja se pitanje šta će biti s radnicima ove ustanove.

Milionske pozajmice

Nakon blokade računa JU “Dom zdravlja”, koji “Bajeru” mora isplatiti 1,2 miliona KM odštete, radničke plaće su ugrožene. Trninić smatra da ZZO KS  treba dati pozajmicu “Domu zdravlja” za otplatu ove štete, ali Đapo nije takvog mišljenja.

– Mi smo 2002. godine utvrdili da ugovor s “Bajerom” nije štetan, ali ga je Trninić prekinuo. Sada je apsurd u tome da se od nas traži da mi platimo štetu. Odluku će donijeti Upravni odbor, a moje mišljenje je da ne trebamo namiriti štetu. Trebaju je nadoknaditi oni koji su je i napravili. Prije tri mjeseca ZZO je “Domu zdravlja” osigurao pozajmicu od 3,6 miliona KM za plaćanje obaveza prema dobavljačima. To je realni gubitak “Doma zdravlja” i on se može očekivati i ove godine – kaže Đapo.

Tvrdi da je “Dom zdravlja” od 2008. godine do sada bez konkursa i saglasnosti ministra zdravstva KS primio 600 ljudi, od čega je 512 viška.

– Više od 300 je nemedicinskog kadra. Oni su teško opteretili budžet “Doma zdravlja” – tvrdi Đapo.

Višak ljudi

Na upit šta će biti s radnicima i njihovim plaćama, Đapo je kazao da “Dom zdravlja” s brojem uposlenika prelazi utvrđeni kriterij.

– Ovaj kriterij treba biti primijenjen od 1. januara 2012. godine. Broj radnika mora se smanjiti. Sada se postavlja pitanje ko će rješavati sudbinu viška ljudi. Vjerovatno menadžment i UO. Mi ne možemo stalno pokrivati nečiju štetu. Na kraju krajeva, menadžment je odgovoran onome ko ga je imenovao. Što se tiče posljedica odštete koja se mora platiti “Bajeru”, mi ćemo pomoći uposlenicima “Doma zdravlja” i u saradnji s Vladom KS osigurati da oni ne ispaštaju zbog “Bajera”, odnosno zbog nečega za šta nisu krivi – zaključuje Đapo.

Donacija kao tekući prihod

– Od nas se tražilo da finansiramo novoprimljene radnike, ali nismo pristali na to. Zbog toga je “Dom zdravlja” bio u gubitku. Kako bi pokrili gubitak, prošle godine su kao tekući prihod uknjižili našu donaciju od 3,5 miliona KM, koju smo im dali za opremu. Time su pokrili gubitak, što nije u skladu s međunarodnim standardima – ističe Đapo.

Trninić: Svi radnici bit će priznati

Slobodan Trninić tvrdi da će svi radnici biti priznati i da su oni potrebni JU “Dom zdravlja”. Ističe da još ima prostora za nova zapošljavanja u JU “Dom zdravlja”, a ne bi ga čudilo i da ih bude ubrzo nakon što dođe novi direktor, koji će na ovaj način činiti usluge svojim stranačkim kolegama iz SDP-a.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%