play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Florence Hartman- kriva i nakon zalbe

today25. Jula 2011. 20

Background
share close

Florence Hartman, sto je izmedju 2000 i 2006 godine bila glasnogovornica Carle del Ponte, nekadasnje glavne tuziteljice Medjunarodnog suda u Haagu, oformeljenom za sudjenje  ratnih zlocina na tlu bivse Jugoslavije, nanovo je proglasena krivom, za neposlusnost i nepovinovanju toj medjunarodno instanci pa ce  platiti odstetu od 7 000 eura. Poznata knjizevnica, udana za pola Hrvata a pola Srbina, je sa suprugom i njihove dvije kcerke bila specijalna izaslanica galskog dnevnika “Le Monde” u Beogradu,  pocetkom devetog desetljeca predhodnog stoljeca.

Sudjeno joj je 2009 za nepostovanje Suda u Haagu i otkrivanje tajnih podataka o sudjenju Slobodanu Milosevicu, koje je objavila u svojoj knjizi “Mir i Kazna”, u poglavlju po nazivom “Najbitniji sakriveni dosijei o genocidu”, kojeg su 2008 godine, objavili najcitaniji svjetski casopisi.
Hartman je najprije osudjena na sedam godina zatvora i novcanu kaznu od 100 000 eura, na koju se zalila. Nova presuda je blaza ali je knjizevnica i novinarka nanovo “kriva” , pa mora platiti 7 000 eura. Uprkos protestu mnostva pojedinaca i uglednih, svjetskih organizacija te udruzenja, Haski tribunal je nanovo osudio za povrijedu humanitarnog prava , iako sud uzeo u obzir da je dio  podataka, vec odavno  drugdje objavljen. Medjutim, najveca “greska” Florence Hartman je, svakako, cinjenica da je obavijestila svjetsku javnost o dogovoru izmedju Medjunarodnog suda i Srbije, koja je nastojala sakriti vlastio ucesce u genocidu nad bh stanovnistovom, da joj ne bi sudio Medjunarodni sud pravde. On je vec u veljaci 2007 godine,presudio da je u Srebrenici i njezinoj okolici izvrsen genocidni cin nad 8372 Bosnjaka ali da Srbija ne moze snositi odgovornost za zlocine, koje su pocinili bosanski Srbi.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%