play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

“Grimaldi Forum”

today27. Jula 2011. 4

Background
share close
Povodom vjencanja prijestolonaslijednika princevine Monaco, Alberta II, cuveni “Grimaldi Forum” ovih dana predstavlja oko 700 objekata sto podsjecaju na mitske licnosti, starokontinentalnih kraljevstva. Poznato je da bogati Rocher, odnosno princevska Palaca, posjeduje mnostvo dijamanata i kostima svih epoha. Ali trebalo je smjelosti za postavku nazvanu “Slavlja i velicine kraljevskih kuca Europe”! Pokazati nacin bivstovanja oko dvadesetak obitelji, koje su od Versaillesa, preko Madrida, Beca do Buckinghama ili Torina pa Drottningholma, posjedovale vodece uloge u historiji starog kontinenta i aktivno utjecale na zbivanja zadnjeg dijela drugog milenijuma.

“Grimaldi Forum” je ogroman i siri se na oko 2500m². Direkcija je sebi dozvolila skupe usluge Catherine Arminjon,  generalne konzervatorice bastine predsjednika medjunarodnog Komiteta dekorativnih umjetnosti i ugledne komesarke sto je izmedju ostalih organizirala cuvenu izlozbu “Kada je Vessailles imao srebreno pokucstvo”.Umijesno je ubijedila sedamdesetak institucija za posudbu 700 eksponata. Specijalista za namjestaj i luksuzne predmete, ujedinila je za nepunih sest mjeseci porcelan, srebreno posudje i skupocijena platna i zamislila jednostavnu scenografiju, bez mapa, karti niti kronologija. Ispred prostora posvecenih svakom kraljevstvu, izlozene su skupocijene kocije, simbol povezanosti starokontinentalnih kraljevstva.Medjutim scenografija ne objasnjava dovoljno znacaj pojedinih kraljevskih kuca, za razvoj suvremene Europe.Starokontinetalna politika stavljena je u zapecak iako je po misljenju historicara, trebalo istaci kao liniju vodilju. Ali Monaco znalacki istice raskos i zbave na dvorovima poznatih dinastija, sto su i u nazivu postavke.
Po mnogima, izlozba treba skrenuti paznju sa nedavnih i nepredvidjenih dogadja, posebno glasina kako je nova princeza, bivsa plivacka prvakinja Charlene Wittstock rodjena u Zimbabwe, htjela dva puta pobjeci. Nakon povratka sa Medenog mjeseca i brojnih svjedocenja pa fotografija cudnih, razdvojenih boravaka u skupim hotelima, mladenci su posjetil oceanograficki Muzej, gdje je izlozena princezina vjencanica  i prisustvovali atletickom natjecanju “Herculis”. Susreli su i mnostvo predstavnika tiska, kojima su ispoljili vlastito neslaganje sa  tekstovima izaslih  u tisku, ali i  televizijskih, te internet zabiljeski.
 Ali u Francuskoj, kao i ostalim zemljama, mediji anketiraju o bjegovima plavokose Charlene i ispituju ima li princ druge izvanbracne djece osim, navodno, priznatih Jazmin Rotalo i Alexandrea Coste. Zaposleni u Palaci nisu izostavljeni ali nista nije dokazano, iako glasine ne prestaju. Cak i bivsi spijun Robert Eringer , sa kojim je princ Albert II u sudskom procesu, posto ovaj stalno izmislja neprovjerene navode i najnevjerovatnija scenarija o privatnom zivotu i mogucim, nelegitimnim naslijednicima monaskog prijestolonaslijednika, nema prihvatljivih podataka. Albert Grimaldi istice kako u princevini postoji jedna ili dvije osobe koje mu zele, iz nepoznatih razloga-nauditi! Medjutim njegov “chambellan”, general John Jayet je, neocekivano, napustio sve funkcije u Palaci, prije desetak dana. O tom sadrzaju Albert II ne daje nikava objasnjenja.
Postavka je otvorena do 11 rujna.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%