play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

London: Haker optužen za napade na Sony pušten uz kauciju

today1. Augusta 2011. 3

Background
share close

On ubuduće neće imati pristup internetu i živjeće pod režimom policijskog sata sa majkom i bratom

Britanski tinejdžer Džejk Dejvis, za kojeg se sumnja da je jedan od vođa onlajn aktivističkih grupa “Anonimni” i “Lalzsek”, pušten je odlukom suda u Londonu uz kauciju i uslov da

ne koristi internet, nakon što je bio optužen za različite hakerske prekršaje.

Dejvis (18) bio je optužen za hakerske napade na “Sony”, britanske službe za zdravstvo i borbu protiv kriminala, te na medijsku kompaniju “Njuz internešenel”, u vlasništvu Ruperta Mardoka.

Članovi “Anonimnih” i “Lalzseka” uhapšeni su u posljednjih nekoliko sedmica u SAD, Španiji, Turskoj, Britaniji i Holandiji. Ovi aktivisti objašnjavali su svoje napade kao izraz borbe za slobodu govora na internetu.

Hapšenje Dejvisa, koji na internetu koristi ime “Topiari”, na jednom škotskom ostrvu, do sada je bio najznačajniji rezultat globalne borbe protiv sajber-kriminala.

On ubuduće neće imati pristup internetu i živjeće pod režimom policijskog sata sa majkom i bratom, koji su se upravo preselili na istok Engleske.

Advokat odbrane rekao je da je Dejvis pomagao u objavljivanju radova sajber aktivista, ali da ne postoje dokazi o tome da je on učestvovao u nekom od hakerskih napada.

“Lalzsek” i njegova matična grupa “Anonimni” predstavljaju labave zajednice na internetu koje su privukle pažnju medija širom svijeta svojim akcijama. Više od 350 000 ljudi prati njihove poruke na Tviteru.

Tužilaštvo je saopštilo da je policija u Dejvisovom domu zaplijenila laptop sa hard diskom od 100 gigabajta koji je korišten za upravljanje sa 16 virtuelnih kompjutera.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%