play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

KFOR najavljuje obračun sa snajperistima, Srbi još masovnije barikade, NATO sutra šalje pojačanje

today2. Augusta 2011. 19

Background
share close

Prebacivanje oko 700 vojnika iz NATO baze u Njemačkoj započet će tokom ranih jutarnjih časova

Vojnici Eufora neće ići na Kosovo

Vojnici Eufora stacionirani u BiH, za sada, neće biti upućivani na Kosovo kao pojačanje Kforu – potvrdio je danas  portparol Eufora Stjuart Kantelo.

Portparol  NATO-a Karmen Romero najavila je da će dodatne snage Kfora biti  raspoređene na Kosovu u narednih nekoliko dana. Romero je naglasila da je razlog slanja dodatnih vojnika to što je tranutno angažovanim snagama potreban odmor.

Sutra stiže pojačanje KFOR-u

Pojačanje u vidu jednog bataljona NATO-a pridružit će se tokom sutrašnjeg dana vojnicima KFOR-a na Kosovu i Metohiji – potvrđeno je Srni u Komandi Kfora u Prištini.

Prebacivanje oko 700 vojnika iz NATO baze u Njemačkoj započeće tokom ranih jutarnjih časova.

“U toku su posljednje pripreme za prebacivanje vojnika”, kažu u Komandi KFOR-a, dodajući da je odluka o slanju pojačanja na Kosovo donesena  u Komandi NATO-a u Napulju pošto je prethodno dobijen zahtjev komandanta KFOR-a Erharda Bilera.

“Komandant je na osnovu procjene bezbjednosne situacije i stanja na terenu zatražio pojačanje”, kažu u Komandi, navodeći da će NATO i Kfor učiniti sve da se do rješenja dođe mirnim putem i da će KFOR spriječiti svaku vrstu nasilja.

Savjet bezbjednosti 24. augusta o Kosovu

Savjet bezbjednosti UN razmatrat će 24. augusta situaciju na Kosovu, gdje je u sjevernom dijelu izbila kriza na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak.

Na toj sjednici koja će biti održana 24. avgusta posle podne po srednjeevropskom vremenu, kako je objavljeno na sajtu UN, biće podnijet redovan tromjesečni izvještaj generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o razvoju situacije na Kosovu.

Kriza na sjeveru Kosovu izbila je 26. jula nakon slanja specijalne jedinice kosovske policije Rosu na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak, a potom je grupa maskiranih mladića zapalila prelaz Jarinje.

Srbija je tada zatražila da predsjedavajuća Njemačka sazove vanrednu sjednicu Savjeta bezbjednosti UN zbog situacije na sjeveru Kosova.

Taj zahtjev Srbije podržala je Rusija, ali su SAD i Britanija smatrale da to pitanje može da sačeka redovnu sjednicu o Kosovu.

KFOR će se odlučno obračunati sa srpskim snajperistima

Iz KFOR-a je saopćeno da su na sjeveru Kosova srpski snajperisti i da će se s njima odlučno obračunati, prenosi B92. Zbog moguće eskalacije nasilja NATO je saopćio da je upućena pomoć jedinicama na terenu, prenosi isti izvor.

“Uprkos opasnosti od naoružanih ljudi i radikalnih elemenata koji su bili naoružani puškama, pištoljima ili eksplozivom, jedna blindirana pješadijska jedinica je spremna da se suoči sa bilo kakvim izazovom”, saopćeno je iz komande štaba KFOR-a.

Istovremeno, srbijanski ministar za Kosovo Goran Bogdanović pozvao je danas građane na sjeveru da nastave okupljanje na barikadama, odnosno da njihovo okupljanje bude što masovnije.

“Molim vas da se u što većem broju okupljamo i da na miran način iskažemo volju i ciljeve, da ne dozvolimo da na ovom prostoru zaživi kosovska država”, Goran Bogdanović, kazao je ministar na barikadi u mjestu Rudare, gdje se okupilo više od 2.000 Srba sa sjevera Kosova.

Bogdanović je, pišu srbijanski mediji, Srbima na Kosovu poručio da je ovo “posljednji trenutak” da se dostojanstveno izbore za svoje pitanje.

“Očigledno je da u dijelu međunarodne zajednice ne postoji razumijevanje za naše interese i ciljeve, i zato vas molim da budemo jedinstveni, pustimo strančarenja i glasine koje su ovde opasnije od oružja”, kazao je Bogdanović.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%