play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Nikola Grabovac, bivši ministar finansija FBiH: Krediti u švicarskim francima su nezakoniti

today6. Augusta 2011. 11

Background
share close

Vlada BiH mora donijeti zakonsku odluku kojom se van snage stavljaju svi ugovori o vezivanju uz švicarski franak, upozorava Grabovac

Ekonomski ekspert i nekadašnji ministar finansija FBiH Nikola Grabovac smatra da je Hypo banka ugovor o kreditiranju bh. građana i

privrednih subjekata u kojem povrat sredstava vezuje uz švicarski franak, sklopila na nezakonit način.

U izjavi za naš list on objašnjava da nijedan bh. građanin koji je digao kredit u švicarskim francima, nije dobio kredit u ovoj valuti, već u konvertibilnim markama, što je protivno svim propisima.

Viša glavnica

Kojim argumentima objašnjavate zbog čega banka nema zakonsko pravo vezivati povrat kredita uz švicarsku valutu?

– Uzmite 100 švicarskih franaka i probajte kupiti bilo šta u BiH, nećete uspjeti. Nijedna vam prodavnica ne smije primiti švicarske franke kao sredstvo plaćanja, jer je to nezakonito i jer švicarska valuta nije platežno sredstvo u BiH, već je to konvertibilna marka.

Banka nije smjela raditi nešto što nije u skladu sa zakonom. Sada imate situaciju da građanin koji je podigao kredit za stan u iznosu od, naprimjer, 100.000 maraka, po osnovu rasta švicarskog franka na glavnicu vraća 150.000, a na kamate oko 75.000, a to je toliko opasno i teško za pojedine građane.

Interesi banaka

Federalni ministar finansija Ante Krajina kazao je da on u ovom trenutku nema rješenje za bh. građane koji su podigli kredit u švicarskim francima. Kako to komentirate i postoji li zaista rješenje za ovu situaciju?

– Postoji. Entitetske vlade i Vijeće ministara moraju zaštititi građane od lihvarskog odnosa komercijalnih banaka. Mora se donijeti zakonska odluka kojom se obustavlja vezivanje uz švicarsku valutu i van snage stavljaju svi ugovori kojima se precizira takva odluka. Te odluke bile bi suprotne interesima komercijalnih banaka, ali banke ni tada ništa ne bi gubile, jer bi svakako dobivale povrat u markama, odnosno u eurima.

Slično rješenje je prije nekoliko dana ponudila Vlada Hrvatske. Zašto ne može naša?

– Hrvatska vlada odlučila je zaštititi građane i tu ništa nije sporno. Banke u Hrvatskoj moraju poštivati tamošnju vladu, dok se čini da je u BiH, zbog rejtinga naših vlada ili utjecaja međunarodnih finansijskih institucija, niko ne mora poštovati.

Bh. građani plaćaju dug Grčke i Španije

– Odnose na relacijama dolar – euro plus pad likvidnosti u državama kao što su Grčka, Španija, evo sada se i Italija najavljuje, sve to sada trebaju platiti i građani BiH, a oni nisu ni luk jeli, ni luk mirisali. Vlada ove zemlje mora ih zaštititi – upozorava Grabovac.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%