play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Zbog neodgovornosti vladajućih politika: BiH gubi 100 miliona eura pomoći EU?!

today10. Augusta 2011. 5

Background
share close

Ovaj kredit EU ima veoma povoljne kamate i mogao bi biti korišten za budžetsku podršku države i oba entiteta, kaže Renco Davidi

Zbog nepostojanja političkog dogovora u BiH o globalnom fiskalnom okviru od 2011. do 2013. godine,

Bosni i Hercegovini ne može biti dodijeljeno 100 miliona eura makrofinansijske pomoći Evropske unije, potvrdio je za “Dnevni avaz” Renco Davidi (Renzo Daviddi), v. d. šefa Delegacije EU u BiH.

Podrška budžetima

– Ovaj kredit ima veoma povoljne kamate i mogao bi biti korišten za budžetsku podršku države i oba entiteta – rekao je Davidi.

Tako su, zbog neodgovornih politika i međuentitetskih svađa, sredstva koja bi mogla značiti snažnu finansijsku injekciju za posrnulu ekonomiju i skoro opustošene budžete još na čekanju. Ekonomski eksperti i politička opozicija u BiH, svjesni duboke političke krize i ozbiljnog zastoja države prema EU, proteklih dana sve više upozoravaju na tešku situaciju u kojoj su se našli država i njeni entiteti.

I Davidi se osvrće na “nesuglasice” koje su, kako je rekao, imale utjecaja na pojedine konkretne projekte iz IPA fondova.

– To se, prije svega, odnosi na popis stanovništva i srodne projekte u vrijednosti većoj od osam miliona eura. Mi i dalje čekamo usvajanje zakona o popisu stanovništva – ističe Davidi.

V. d. šefa Delegacije EU u BiH pojašnjava da je slična situacija i s fondovima namijenjenim podršci poljoprivredi i strukturama koje su usaglašene s potrebama IPARD-a (instrument pretpristupne pomoći, op. a.), ili ustavnim reformama, s obzirom na to da su za ove procese “na čekanju” dodatna tri miliona eura.

– Sredstva za ove namjene još su “u knjigama”, jer politički akteri ne mogu postići konsenzus o najboljem načinu da se krene naprijed – naglašava Davidi.

Saradnja korisnika

On upozorava da je uz svaki od ovih projekata vezana “određena količina” uvjetovanosti te neophodna puna saradnja korisnika, uglavnom države i njenih institucija, kako bi novac poreznih obveznika EU bio mudro trošen.

– Sa žaljenjem konstatiram da korisnik nije uvijek susretljiv. Neke prepreke su zakonodavne prirode, a neke tehničke – zaključuje Davidi.

Propada i 96 miliona eura iz IPA fondova?!

Bosna i Hercegovina riskira da izgubi i dodatnih 96 miliona eura pomoći EU, jer neodgovorni politički lideri još nisu postigli dogovor u vezi sa IPA fondovima za 2011. Davidi podsjeća da bi predviđenim projektima, između ostalog, bile osnažene službe pravosuđa i javne uprave, pomognut razvoj malih i srednjih preduzeća, finansirana izgradnja puteva (koridor 5C), itd.

– Izuzetno smo zabrinuti da bi zbog stalnih političkih prepiranja građani ove zemlje mogli biti ti koji su kažnjeni – rekao je Davidi, upozorivši da je proces programiranja aktivnosti koje bi bile realizirane iz fondova EU trebao biti okončan do 1. jula.

Na raspolaganju 660 miliona eura pomoći

Od 2007. godine do danas našoj zemlji je iz fondova Evropske unije dodijeljeno 295 miliona eura pomoći. Inače, od 2007. do 2013. BiH ima pravo na pomoć od EU u vrijednosti većoj od 660 miliona eura!

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%