play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Piroman u Sarajevu pali automobile pomoću spreja

today11. Augusta 2011. 10

Background
share close

Kako su sve češće na udaru vozila običnih građana, policija misli da to radi neko iz obijesti

Prema dosadašnjoj praksi policijskih istražitelja, u pozadini paljenja automobila u većini slučajeva radi se o osveti ili svojevrsnom upozorenju vlasniku vozila.

Prema onome što se dešavalo prilikom posljednjih paljevina automobila u Sarajevu, postoji sumnja da gradom hara piroman koji neselektivno pali vozila, ali se ne isključuje ni mogućnost da je u pitanju obijest pojedinca ili više osoba.

Otvoreni plamen

Razlog najnovijim sumnjama može se naći u činjenici da su vlasnici zapaljenih automobila građani koji policiji nisu mogli dati informaciju o mogućim počiniocima ili nalogodavcima, jer, jednostavno, nisu imali ni s kim problem niti im je bilo ko u posljednje vrijeme prijetio.

Iznenađen je bio vlasnik firme “Techning” d.o.o. Sarajevo, čije je službeno vozilo BMW (M71-K-990I) zapaljeno 6. avgusta u 1.25 sati u ulici Hamdije Kreševljakovića do broja 63, općina Centar. Vještak protivpožarne struke ustvrdio je da je riječ o namjernoj paljevini otvorenim plamenom.

Slično se desilo i s M. Ć., vlasnicom automobila “renault megane”, koji je 24. maja oko ponoći zapaljen na Obali Isa-bega Ishakovića, općina Stari Grad Sarajevo. U ulici Mula-Mustafe Bašeskije, općina Stari Grad Sarajevo, 29. juna zapaljen je “golf 2”, vlasništvo D. K. iz Sarajeva. Tom prilikom nije bilo povrijeđenih, dok je vozilo u potpunosti izgorjelo.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo rečeno nam je da se za počiniocima ovih paljevina još traga.

Uništeni tragovi

– Dok ne rasvijetlimo ove događaje, ne možemo reći o čemu se tu radi – kratko nam je kazao Irfan Nefić, portparol MUP-a Kantona Sarajevo.

Iz prakse je poznato da se ovakvi slučajevi rijetko rasvjetljavaju, jer se požarom uništavaju svi tragovi koji bi mogli dovesti do počinioca. Međutim, u posljednjim slučajevima ima jedna matrica koja se već u više navrata ponavlja. Paljenje automobila se vrši pomoću spreja, nakon čega se automobil veoma brzo pretvori u buktinju.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%