play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Desetoro djece mlađe od pet godina dnevno umire u etiopskom izbjegličkom kampu

today16. Augusta 2011. 12

Background
share close

Glavni uzrok smrtnosti djece u ovom kampu za izbjeglice, otvorenom u junu, je neuhranjenost

U prosjeku desetoro somalske djece mlađe od pet godine umre svakog dana od neuhranjenosti i bolesti u etiopskom izbjegličkom logoru Kobe, saopštio je danas Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR).

Glavni uzrok smrtnosti djece u ovom kampu za izbjeglice, otvorenom u junu, je neuhranjenost, ali problem uvećavaju i male boginje, na koje se zasad još uvijek sumnja, ističe Ejdrijan Edvards, portparol kancelarije UNHCR-a, izvještava AFP.

U izbjegličkom kampu Kobe trenutno je registrovano oko 25.000 ljudi. Logor predstavlja dio izbjegličkog kompleksa Dolo Ado, u kojem je sada ukupno 121.000 ljudi. Taj broj se od početka godine više nego udvostručio, Ističe Edvards.

Masaovna kampanja vakcinacije djece starosti od šest mjeseci do 15 godina je, inače, okončana u ponedjeljak u kampu Kobe.

Portparol UNHCR-a naglašava da većina somalskih izbjeglica u ovom logoru potiče iz ruralnih oblasti Somalije i da su izbjeglički kampovi u Etiopiji možda i njihov prvi susret sa formalnim zdravstvenim ustanovama.

U kamp Kobe svakog dana pristiže novih 200 do 250 izbjeglica iz Somalije, koje bježe od građanskih sukoba i jedne od najtežih suša u regionu za više decenija.

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%