play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Kategorije Vijesti

AKO STE SE VAKCINISALI PFIZEROM, BIT ĆE POTREBNA I TREĆA DOZA

today13. Augusta 2021. 7

Background
share close

Ozlem Tureci, glavna medicinska stručnjakinja u kompaniji BioNTech, koja s Pfizerom proizvodi vakcine protiv koronavirusa, je izjavila da će “biti potrebna treća doza vakcine, ali da se neće morati dodatno prilagođavati zbog delta soja virusa”.

Kako je kazala, treća doza, koju zovu pojačivačem ili boosterom, bi se trebala davati godinu nakon prvog ciklusa vakcinacije.

Ona kaže da su studije pokazale da postoji snažna učinkovitost vakcinacije objema dozama, ali da treća doza uzrokuje “snažan neutralizirajući odgovor” na delta i beta soj koronavirusa, kao i da “treća doza pruža najviši mogući nivo zaštite”.

Ne misli da će se vakcina morati dodatno prilagođavati, ali to ne znači da to neće biti slučaj u budućnosti. Generalni direktor BioNtecha Ugur Sahin smatra da će se to možda morati uraditi u sljedećih 6-12 mjeseci, a zbog eventualne pojave novih sojeva.

Evropska unija je naručila 900 miliona doza vakcina Pfizer/BioNTech, s mogućnošću da naruči još 900 miliona doza. U BioNTechu su naglasili da je to najveći ugovor o nabavci u historiji farmaceutske industrije. Ugovor je sklopljen kako bi Unija imala dovoljno doza za treću vakcinaciju ako to bude potrebno, piše online izdanje magazina Politico.

Podsjećamo, izvršni direktor kompanije AstraZeneca, koja također proizvodi vakcine protiv koronavirusa, Pascal Soriot je krajem prošlog mjeseca izjavio za televiziju CNBC da još nije jasno da li će se morati imunizirati i trećom dozom.

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%