Naslovna Tekstovi, Vijesti

Vučić Vršiš obrazovnu agresiju na međunarodno priznatu državu!

Delegat SDP BiH u Domu naroda BiH Denis Bećirović danas je reagirao na najnovije poruke Aleksandra Vučića nakon sastanka s Miloradom Dodikom.

Osvrnuo se na Vučićevu izjavu nakon “suštinskog razgovora o budućnosti” sa Dodikom gdje je poručio: “Naše zajedništvo i jedinstveno djelovanje na polju ekonomije, kulture, obrazovanja, istorijskog sjećanja ni jednog trenutka ne smije biti dovedeno u pitanje”.On kaže da zbog ovakvih “antidejtonskih i antiustavnih poruka” kao jedan od predstavnika najviše zakonodavne vlasti u Bosni i Hercegovini javno pita Aleksandra Vučića “kada će prestati otvoreno razbijati državu Bosnu i Hercegovinu pred očima cjelokupne međunarodne i domaće javnosti?”.

Vučiću, da li znaš da postoji nezavisna, jedinstvena, nedjeljiva i međunarodno priznata država Bosna i Hercegovina?;

Da li znaš da se prema Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH mora osigurati jedinstven ekonomski prostor unutar države Bosne i Hercegovine, a ne između Srbije i bh. entiteta RS?

Da li ti je poznato da unutar jedinstvene Bosne i Hercegovine, države članice Ujedinjenih nacija, treba omogućiti jedinstveno djelovanje na polju kulture?;

Zašto sprječavaš razvoj jednog obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini i protivno međunarodnom i domaćem pravu pokušavaš bh. entitet RS inkorporirati u obrazovni sistem Srbije?;

Da li ti je jasno da je ovo čin obrazovne agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu?;

Na bazi kojeg kojeg akta međunarodnog prava pokušavaš, iz godine u godinu, razarati državu Bosnu i Hercegovinu na gotovo svim poljima? – upitao je Bećirović.

Vučiću je poručio da je vrijeme da se zaustavi jer “ponovno sijanje sjemena velikodržavlja i nesreće može biti pogubno za cijeli region”.

– Quo vadis, Vučiću? – dodao je.

Bećirović na kraju poručuje Vučiću da nauči pouku iz narodne poslovice koja kaže: Ko sije vjetar, žanje oluju.