play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Kategorije Vijesti

Američki zvaničnik u posjeti Turskoj izrazio ‘duboku zabrinutost’ zbog turskog finansiranja Hamasa

today1. Decembra 2023. 29

Background
share close

Najviši zvaničnik američkog ministarstva finansija zadužen za borbu protiv finansiranja terorizma kazao je u četvrtak da je razgovarao sa zvaničnicima turske vlade o svojoj dubokoj zabrinutosti zbog palestinske militantne grupe Hamas koja prikuplja sredstva u Turskoj i potencijalno krši lokalne zakone.

Turska je “istaknuta” u šemama prikupljanja sredstava Hamasa, i grupa će to vjerovatno iskoristiti jer traži više novca u jeku rata s Izraelom, rekao je podsekretar ministarstva trezora za terorizam i finansijsku obavještajnu službu Brian Nelson.

– Duboko smo zabrinuti zbog sposobnosti Hamasa da nastavi prikupljati sredstva i pronaći finansijsku podršku ovdje u Turskoj za potencijalne buduće terorističke napade – izjavio je Nelson novinarima u Istanbulu između sastanaka sa zvaničnicima turske vlade i finansijskim i poslovnim grupama.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova nije bilo odmah dostupno za komentar.

Za razliku od većine svojih zapadnih saveznika i nekih zalivskih država, Turska ne gleda na Hamas kao na terorističku grupu i ugošćuje neke od njegovih članova.

Predsjednik Tayyip Erdogan nazvao je Hamas “borcima za slobodu” i kritizirao Izrael kao “terorističku državu” zbog njegovog bombardiranja Gaze posljednjih sedmica.

Sjedinjene Države, najbliži saveznik Izraela, sankcionisale su nekoliko turskih subjekata i pojedinaca u nastojanju da obuzdaju finansiranje Hamasa nakon njegovog napada na Izrael 7. oktobra.

Nelson je kazao da je Turska povezana s prethodnim naporima Hamasa da prikupi sredstva od donatora, investicionih portfelja, dobrotvornih i neprofitnih organizacija.

Čak i ako Turska smatra Hamas legitimnim, rekao je da ta grupa i dalje može kršiti domaće zakone, iako nije naveo konkretan primjer toga.

– Postoji dovoljno prilika da Turska riješi ovaj problem u okviru svojih domaćih pravnih vlasti, bez obzira na američke sankcije – rekao je.

Nelson je kazao kako su ga turski zvaničnici podsjetili da Hamas nije označena teroristička organizacija u zemlji, ali i da Turska neće tolerirati kršenje svojih zakona, uključujući pranje novca i direktno finansiranje nasilnih djela.

Washington kaže da Hamasov portfelj investicija, za koji se procjenjuje da je vrijedan stotine miliona dolara, uključuje kompanije koje posluju u Turskoj, Sudanu, Alžiru, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i drugdje.

Nelson je također ukazao na mogućnost novih američkih sankcija turskim subjektima za koje se sumnja da su pomogli Rusiji da izbjegne sankcije provozom robe uključujući čipove, poluprovodnike i druge komponente korištene u njenom ratu u Ukrajini.

U posljednjih 18 do 24 mjeseca došlo je do šestostrukog povećanja tranzita preko Turske komponenti “dvostruke namjene visokog prioriteta” u Rusiju, rekao je Nelson.

– Previše ruskih brodova i aviona se servisira u turskim lukama i aerodromima – dodao je on.

– Ne dobijamo rezultate koje želimo u kontekstu (turskih) vrlo iskrenih izraza podrške Ukrajini – rekao je on.

Turska tvrdi da se sankcije neće zaobilaziti na njenom tlu i da se ništa od tranzita ne koristi u ruskim ratnim naporima.

Ankara je poručila Washingtonu da pruži dokaze za svoje tvrdnje s obzirom da se načelno protivi sankcijama i održava dobre veze i s Moskvom i s Kijevom iako osuđuje invaziju.

Turski finansijski, pomorski i zračni saobraćajni sektori mogu očekivati da će Washington ostati agresivan “jer koristimo sve naše ovlasti što je kreativnije moguće kako bi se suočili s tim izazovom – rekao je Nelson.

Rusija je napala Ukrajinu prošle godine i rat se nastavlja uglavnom stabilnim linijama, prenosi Reuters.

Fena

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%