play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Kategorije Vijesti

SAD ni pod kojim uvjetima neće dopustiti prisilno preseljenje Palestinaca iz Gaze

today3. Decembra 2023. 6

Background
share close

Američka potpredsjednica Kamala Harris izjavila je da “Sjedinjene Države ni pod kojim uvjetima neće dopustiti prisilno preseljenje Palestinaca iz Gaze ili Zapadne obale, opsadu Gaze ili ponovno iscrtavanje granica Gaze”, javlja BBC.

Njeni su komentari uslijedili tokom sastanka s egipatskim predsjednikom Abdulom Fattahom al-Sisijem, gdje mu je zahvalila na njegovim naporima da evakuira američke građane iz Gaze.

Tokom njihovog sastanka u Dubaiju, na marginama COP28, Harris je rekla da mirovni napori “mogu uspjeti samo ako se provode u kontekstu jasnog političkog horizonta za palestinski narod prema vlastitoj državi koju će voditi revitalizirana palestinska vlast”.

Harris je jasno dala do znanja da Hamas ne može kontrolirati Gazu i da će SAD ostati predan “neumoljivom nastojanju” za oslobađanje svih talaca u Gazi.

Sljedeća faza izraelske ofanzive usredotočit će se na južni dio Gaze, gdje se stotine hiljada Palestinaca sklonilo nakon što su pobjegli sa sjevera.

Tokom noći, kažu stanovnici, Khan Younis je doživio najteže bombardovanje od početka rata. Izraelski dužnosnici vjeruju da se tamo skrivaju članovi vodstva Hamasa.

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%