play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Kategorije Vijesti

Eichhorst u BiH: Iskoristiti povoljan trenutak za dobijanje početka pregovora

today7. Februara 2024. 10

Background
share close

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primili su u utorak u Sarajevu izvršnu direktoricu za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove, Angelinu Eichhorst.

Oni su potvrdili Eichhorst da je vanjskopolitički prioritet BiH da postane punopravna članica EU, iznoseći jedinstven stav da je od izuzetne važnosti da Bosna i Hercegovina u martu dobije odluku Evropske komisije o početku pregovora o pristupanju EU, saopšteno je.

Izrazili su i nadu da će do marta biti ispunjeni i ostali kriteriji kako bi bila osigurana podrška zemalja članica EU otvaranju pregovora o pristupanju EU.

Članovi bh. Predsjedništva pozdravili su odluku Evropske komisije o donošenju novog Plana rasta za Zapadni Balkan, kojim je predviđeno dalje ekonomsko usklađivanje Zapadnog Balkana, kroz zajedničko jedinstveno tržište, s jedinstvenim tržištem EU.

Eichhorst je istakla da su u Briselu svi iskreno opredijeljeni da pomognu Bosni i Hercegovini u ispunjavanju preostalih obaveza kako bi u martu bila donesena odluka o početku pregovora o pristupanju EU, navodeći da su neke zemlje članice EU ublažile ranije izražen kritički pristup prema Bosni i Hercegovini.

Naglašavajući da treba iskoristiti trenutni povoljan trenutak za dobijanje početka pregovora, ona je istakla da konačne odluke u vezi sa preostalim obavezama do marta moraju da donesu bosanskohercegovački lideri, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%