play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Kategorije Vijesti

Bećirović: Presude za ratne zločine ostaju kao trajna opomena

today7. Februara 2024. 11

Background
share close

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović  je nakon polaganja cvijeća povodom 30. godišnjice masakra na pijaci Markale izjavio da su građani Sarajeva, kao i cijele Bosne i Hercegovine bili izloženi brutalnoj agresiji, neviđenom teroriziranju i ubijanju, što su presudili i sudovi Ujedinjenih nacija.

Bećirović je zajedno sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem, porodicama žrtava i brojnim delegacijama svih nivoa vlasti, položio cvijeće na spomen-obilježje na pijaci Markale povodom Dana sjećanja na sve ubijene i ranjene građane Sarajeva, od agresora, u periodu opsade od 1992. do 1995. godine.

– Okupili smo se danas na Markalama prije svega da iskažemo duboko poštovanje nevinim žrtvama koje su ubijene ovdje na Markalama, te solidarnost sa porodicama žrtava – rekao je Bećirović

Podsjetio je da su nakon Drugog svjetskog rata postojala dva suda koja su sudila ratnim zločincima, sud u Nürnbergu i sud u Haagu.

– I u Nürnbergu i u Hagu osuđeni su vojni i politički zvaničnici. I te presude iz Nürnberga i Haga nikada nijedna izjava neodgovornog političara ne može poništiti. One ostaju trajna opomena cijelom evropskom kontinentu šta se dogodi kada se zlo ne sasječe u korijenu – dodao je Bećirović

Zato, kako je istakao, moramo svi zajedno i u Bosni i Hercegovini i u Evropi izvući pouku.

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%