play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Naslovna Tekstovi

Argentina”/Zonda/ Carlosa Saure predstavljena u Parizu

today20. Decembra 2015. 5

Background
share close

Kulturni dokumentarac

Zonda je naziv vjetra sa sjevera Argenitine po kojem je poznati reditelj svjetskog glasa Carlos Saura, nazvao svoj zadnji film. Ostvarenje nedavno pokazano u dva pariska kina “Le Balzac” i” Sept Parnassiens” privuklo je na tisuce gradjana i obavezne turiste sto vec opsijedaju galsku prijestolnicu.

Carlos Saura koji je Spanjolac a ne Latinoamerikanac kako mnogi misle, dosao je iz susjedstva pa  na simpatican i neposredan nacin predstavio svoj 95 minutni, glazbeni dokumentarac posvecen argentinskom folkloru, magiji narodnog blaga i kulturno-umjetnickog te historijskog naslijedja sela u kojima je ponikao. Raznolikost glazbenog izraza facinira, dok ples ocarava. Reditelj znalacki prenosi publiku u proslost zemlje, pricajuci njezino komplicirano razvice duboko uvrijezeno u glazbene obicaje, naslijedstvo i bastinu.
Kulturni dokumentarac snimljen u Buenos Airesu privlaci rediteljevim posebnim pogledom na svijet, magneticnom kamerom i scenskom originalnoscu po kojoj je Saura poznat.
Cetiti puta kandidat za “Oscara”
Cineast je vec 1966 u Berlinu dobio Srebrenog medvjeda za film “La Caza”/Lov/ i dvije godine kasnije za “Peppermint frappé”. Urucena mu je Specijalna nagrada zirija u Cannesu za film “Prima Angelica”/Rodjakinja Andjelika/ 1974 isto kao i 1976 godine, za ostvarenje “Cria cuervos”. Bio je cetiri puta kandidat za Oscara a nagradjen je najvecim spanjolskim priznanjem Goya, za reziju djela “Ay Carmela” pocetkom 90 godina proslog stoljeca.
Uspjehu “Argentine” doprinijeli su mnogi izvodjaci poput Soledad Pastofrutti, Jairo Horracie, Jaimea Toresa, El Chargero Palvercie, Lillian Herrer, Luisa Salinasa, Metabouloa, Pedra Aznara, Tomasa Lipana i brojnih, jako mladih plesaca.
Medju tri producenta je i Mariana Erijimovich ciji su korijeni u jugoistocnoj Europi.
Reditelj je ostvario jos jedan glazbeni film prije pet godina kojeg je nazvao “Flamenco, flamenco”.
Dzana Mujadzic

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%