Naslovna Tekstovi, Vijesti

Vijeće ministara traži zabranu uvoza automobila koji ne ispunjavaju “Euro 4” standard

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (VMBiH) je na posljednjoj sjednici, uzimajući u obzir povećanu zagađenost zraka u većim bh. gradovima, zadužilo Ministarstvo komunikacija i prometa BiH, Upravu za indirektno oporezivanje BiH (UIO) i ostale nadležne institucije da preduzmu hitne aktivnosti na izmjeni akata, kojim se regulira uvoz automobila u BiH, s ciljem zabrane uvoza vozila s motorima koji ne ispunjavaju “Euro 4” standard.

Osim navedenog, VMBiH je zadužilo UIO BiH da u listu prioriteta uvrsti opremanje i izgradnju infrastrukture na malograničnom prijelazu Tržačka Raštela – Cazin te s tim u vezi, zadužilo Ministarstvo sigurnosti da inicijativu u ovom smislu odmah dostavi Mješovitoj komisiji formiranoj po osnovu Ugovora o graničnim prijelazima s Republikom Hrvatskom.

Mješovita komisija je zadužena da o provedenim aktivnostima izvjesti Vijeće ministara u roku od 30 dana.

Također, VMBiH je prema nadležnim tijelima i Evropskoj komisiji pokrenulo inicijativu za uvrštavanje graničnog prijelaza Izačić – Bihać na listu prijelaza s Evropskom unijom na kojima je u potpunosti omogućen promet svih roba biljnog i životinjskog porijekla.

Inicijativa će biti dostavljena u roku od 15 dana, saopćeno je iz VMBiH

Autor: Fena