Share

BiH vodeći izvoznik oružja u južnokavkaske zemlje: Ermeniji prodali dvije stotine minobacača

Prodato i 35 komada drugog naoružanja Prodato i 35 komada drugog naoružanja

Sudeći prema informacijama iz Registra o konvencionalnom oružju Ujedinjenih naroda, Bosna i Hercegovina vodeći je opskrbljivač oružjem južnokavkaskih zemalja.

Tako smo saznali da je BiH od 2005. do 2010. godine Ermeniji prodala čak dvije stotine 75 milimetarskih minobacača i 35 komada drugog artiljerijskog naoružanja, javljaju tamošnji mediji.

Ispred Ukrajine

Time je BiH došla na prvo mjesto izvoznika oružja u južnokavkaske zemlje, ispred Ukrajine, Češke, Bugarske i Bjelorusije. Više informacija o ovim aranžmanima u prodaji naoružanja nismo mogli dobiti iz Ministarstva odbrane BiH, jer, kako su nam kazali, u ovom predmetu nisu nadležni.

– Ministarstvo odbrane u procesu izvoza naoružanja učestvuje u davanju saglasnosti u smislu narušava li određeni izvoz odbrambenu sposobnost BiH. Mi nismo zaduženi da vodimo računa o tome je li neka zemlja pod embargom na uvoz oružja ili ne – rekao nam je ministar odbrane Selmo Cikotić.

Usvojen zaključak

U Parlamentu BiH prije više od mjesec usvojen je zaključak kojim se obavezuje Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da dostavi Komisiji za odbranu i sigurnost detaljne izvještaje o realiziranim dozvolama za promet oružja, vojne opreme i proizvoda dvojne namjene za 2008., 2009. i 2010. godinu, potvrđeno nam je iz Komisije. No, kako nam je rečeno, takav izvještaj još nisu dobili.

Komentari