Share

Od danas skuplje cigarete u Bosni i Hercegovini

Foto: IlustracijaFoto: Ilustracija

Cigarete će u BiH od danas biti skuplje jer se posebna akciza sa 0,45 KM povećava na 0,60 KM po kutiji.

Odlukom Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete definisano je da će biti plaćana proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene i posebna akciza od 30 KM za 1.000 komada, odnosno 0,60 KM za pakovanje od 20 komada.

Minimalne akcize na cigarete za 2012. godinu iznosiće 1,65 KM po kutiji za pakovanje od 20 komada.

Poreski obveznici i druga lica koja se bave prometom cigareta dužni su da popišu zalihe cigareta na dan 1. januar i popisne liste dostave nadležnom regionalnom centru Uprave do 10. januara, saopšteno je ranije iz UIO BiH.

Na zatečene zalihe cigareta utvrđene u popisnim listama dužni su obračunati akcizu prema novoj odluci o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za narednu godinu, te do 10. januara uplatiti razliku između novoobračunate i već ranije uplaćene akcize.

Duhanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

Odluka o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete za 2012. godinu predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike BiH sa politikom akciza na cigarete u EU.

Komentari