Share

Samo se rijetki sjećaju Remzije Veje: Porodica ratnog heroja bez krova nad glavom

Proučena Fatiha na mezaru na groblju StadionProučena Fatiha na mezaru na groblju Stadion

Remzija Vejo, komandant 2. bataljona Prve slavne brigade, jedan je od, nažalost,  zaboravljenih poginulih heroja odbrane Vogošće i Sarajeva. Iako njegovo ime nosi jedna od vogošćanskih ulica, Remzijina majka donedavno je živjela kao podstanar u susjednoj ulici Skendera Kulenovića. Promijenila je privremeni smještaj, ali njeno stambeno pitanje i dalje je neriješeno.

Predstavnici Udruženja “Zelene beretke” KS okupljanjem na groblju Stadion i odavanjem počasti obilježili sugodišnjicu pogibije Remzije Veje.

Hasan Dolovac, predsjednik “Zelenih beretki” Vogošća, rekao je da je Vejo bio vojnik koji je požrtvovano branio Vogošću od agresora i da je poginuo 1992. godine pokušavajući izvući ranjene saborce koji su bili okruženi i pod teškom tenkovskom paljbom.

– Naše udruženje uvidjelo je grešku što se ova godišnjica obilježava prvi put, jer sramotno je po nekome dati ime ulici, a ne doći mu na mezar. Dok ja budem predsjednik Udruženja, svake godine ćemo obilježavati ovaj datum – rekao je Dolovac.

Oni koji su poznavali Veju, njegovi saborci i prijatelji, sjećaju ga se kao velikog čovjeka koji se žrtvovao za odbranu domovine. Složni su u stavu da je sramota za sve nadležne koji danas uživaju u slobodi za koju je on dao život da stambeno pitanje njegove majke još nije riješeno.

Komentari