Vijesti

Današnje proteste u Tuzli izrežirala je politika

Ismet-Bajramović

 

 

 

 

 

 

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH smatra kako je današnje neuspjele proteste u Tuzli izrežirala politika, zarad ostvarivanja političkih ciljeva u vrijeme kada se izbori u BiH bliže, javlja bh. novinska agencija Patria.

Sindikat Solidarnosti danas je najavio masovne proteste radnika u Tuzli, ali se na Trgu slobode okupilo tek nekoliko stotina radnik, koji su se razišli brzo.

Bajramović je za agenciju Patria kazao kako podržava zahjeve svih radnika koji se bore za veće plaće, uvezivanje radnog staža i snažnija prava radnika. No, ti zahtjevi, kaže on, mogu se ostvariti samo ukoliko se oni traže kroz organizirane sisteme, usaglašeni na najvišim nivoima sindikata, i ako pred vlasti izađe hiljade radnika.

Svaki drugačiji način pokušaja ostvarivanja radničkih prava, samostalno, bez podrške cijelog sisema, kaže Bajramović, je devaliranje i radnika i sindikata.

– Savez samostalnih sindikata BiH, kao najstariju i najjaču sindikalnu organizaciju u BiH niko nije konsultovao kada je riječ o današnjim protestima u Tuzli  – rekao je Bajramović, piše Patria.