Share

Dodik reagirao u Banjoj Luci: Inzkov izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a je “navijački”

Dodik reagirao u Banjoj Luci: Inzkov izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a je

Nakon generalnog sekretara SNSD-a Rajka Vasića u komentarisanje Inzkovog izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a uključio se i predsjednik RS Milorad Dodik. On je danas u Banjoj Luci rekao da je Inzkov izvještaj napisan “navijački” i da potpuno “nebitne stvari iz RS karakterizuje negativno”, a prešutkuje sve ono što je negativno u Federaciji BiH.

“Mnogo bi više pomogao objektivan pristup i mnogo više značilo da neko može da objektivno procijeni stanje stvari u BiH”, rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci.

On je istakao da izvještaji visokog predstavnika UN služe više za “naklapanja u BiH” nego da može da bude osnova za djelovanje bilo kojeg organa na nivou međunarodne zajednice.

Dodik je naglasio da se Inzko mogao udostojiti da pošalje izvještaj Narodnoj skupštini RS, jer je po Aneksu 10 dužan da obavještava strane potpisnice aneksa, a RS je jedna od potpisnica aneksa.

“Visoki predstavnik je dio problema u BiH i ono što vidimo danas u BiH nastalo je jer su razni visoki predstavnici uporno rušili Dejton. To vidimo sada kao patološku potrebu da se odbrani nasilje koji su visoki predstavnici vršili ovdje, namećući zakone, donoseći odluke i smjenjujući ljude, na šta nisu imali pravo”, ustvrdio je Dodik.

On je naglasio da, iako se domaćim organima spočitava poštivanje ljudskih prava, kod visokog predstavnika “niti je vidljivo poštivanje ljudskih prava, niti poštivanje Ustava”.

Komentari