Vijesti

Ispovijest tjelohranitelja za CNN: Gladni Gadafi nije imao plan za bijeg, ali ni borbu

Mansour Daou je opisao NATO udar na Gadafijevu kolonuMansour Daou je opisao NATO udar na Gadafijevu kolonu

Tjelohranitelj Moamera Gadafija, Mansour Daou je u intervjuu za televizijsku kuću CNN opisao posljednje dane života bivšeg libijskog predsjednika.

Prema Daouovim riječima, Gadafi je dane provodio tražeći hranu i krijući se po napuštenim kućama.

-Bio je jako zabrinut i promjenjiva raspoloženja, vjerovatno zato što se bojao, rekao je Daou.

Ispričao je i da je Gadafi silno želio otići u svoje rodno mjesto Jaref, koje je 20 kilometara udaljeno od prioblaskog gradića Sirte, gdje su se krili. Daou ga je ubjeđivao da je taj put ravan samoubistvu, ali Gadafi je insistirao.

-Želio je otići u svoje selo, možda je želio tamo umrijeti, priča Daou.

Kada je NATO napao njegovu kolonu, Gadafi je sam pokušao pobjeći kroz kanalizacijske cijevi, ali je bio uhvaćen. Okolnosti njegove smrti još nisu rasvijetljene, piše CNN.

Daou je u pritvoru i čeka suđenje u gradu Misrata.

Novinarima CNN-a  ispričao je i da je Gadafi napustio Tripoli dva dana prije nego su pobunjenici upali u glavni grad Libije.

Daou je s Gadafijevim sinom Saifom al-Islamom i šefom obavještajne službe Abdullahom al-Senussijem prvo prebjegao u grad Bani Walid, a potom se pridružiju Gadafiju.

Uslove u kojima su boravili opisao je kao jako loše, sve gore što su pobunjenici čvršće stezali obruč oko grada. Svaka tri-četiri dana selili su se po napuštenim kućama i hranili se onim što su uspijevali naći.

Pred sam kraj, Gadafi nije imao struje, vode niti sredstava komunikacije. Proveo je posljednje dane pišući i čitajući knjige koje je ponio sa sobom. S vremenom je njegovo ponašanje postajalo sve nepredvidljivije. Iako je njegova pratnja insistirala da napuste Sirte, Gadafi nije želio otići, sve do 20. oktobra, kada je sa sinom Mutassemom odlučio otputovati u svoje rodno mjesto.

Pratnja se sa 350 smanjila na oko 200 ljudi. Neki su ginuli, neki bivali ranjeni, a neki odlazili sa svojim porodicama. Daou je izjavio da su bili nedisciplinovani civili kojima je komandovao Mutassem. Nisu imali plan ni za bijeg ni za borbu, tvrdi Daou.

Posljednji trenuci Gadafijevog života

Kolona od 40 vozila trebala je krenuti prije zore, ali su zakasnili. Krenuli su oko osam sati ujutru, ali ih je jedan od NATO-vih aviona odmah pogodio. Udar bombe koja je pogodila jedno od vozila, aktivirao je zračne jastuke pa je Gadafi zadobio lakše povrede glave i prsa.

Dok su pokušavali pobjeći, napali su ih pobunjenici. Te trenutke Daou je opsiao kao “zastrašujuće”. Pobunjenici su okružili odvodne cijevi kroz koje su pokušali pobjeći. Daou je izgubio svijest kad ga je u leđa pogodio šrapnel te nije vidio kako je Gadafi ubijen.

-Režim i sva moć koju je mogao imati umrli su s Gadafijem, rekao je Daou.

Prokomentarisao je i to kako će svijet pamtiti bivšeg libijskog predsjedinka.

-Zavisi od historičara, svi imaju svoje mišljenje, neki ga vide kao diktatora koji je ubijao svoje ljude, a drugi imaju suprotno viđenje. Historiju obično pišu moćniji, kazao je Daou.

Izjavio je da nema pojma gdje se kriju Saif i al-Senussi, najmoćniji preživjeli ljudi bivšeg režima. Pitali su ga i da li je Saif, koji se zavjetovao da će se boriti do kraja, borac. Daou je uz smiješak izjavio da ne zna, ali misli da nije.

Pad Tripolija djelo je izdajnika

Bivši Gadafijev tjelohranitelj tvrdi da je plan za odbranu Tripolija propao zbog izdaje u redovima onih koji su ga trebali čuvati. Grad je trebalo osiguravati preko 3.800 vojnika, ali bilo ih je nešto manje od 200 u noći kada su pobunjenici ušli u glavni grad. Daou krivicu pripisuje generalu koji je bio na dužnosti.

– Nikoga nije bilo u tenkovima i vojnim vozilima, tornjevi za stražu su bili napušteni, sigurnosne snage povukle su se s ulica jer brigada nije bilo.

Na pitanje žali li što je bio dio Gadafijevog režima, odgovorio je:

– Nekad žalim zbog svega. Zažalio sam čak i to što sam živ. Naravno da čovjek nekad u životu žali zbog nekih stvari i osvrće se u prošlost, ali, nažalost, nekad se kaješ kad je već prekasno, uz smiješak je rekao Daou.

Smatrao da su ga prijatelji izdali

Daou tvrdi da je bio u automobilu s Gadafijem i al-Senussijem kada su čuli za vijest o protjerivanju predsjednika Tunisa. Gadafi je tom prilikom rekao da osjeća da su ga političke vođe koje je smatrao saveznicima, izdale.

-Govorio je o prijateljima koji su ga izdali i nisu stali uz njega poput Berlusconija, Tonyja Blaira, Sarkozyja i Erdogana, rekao je Daou.