Vijesti

Čekali su Sušićev poziv, ali ga nisu dočekali

Čekali su Sušićev poziv, ali ga nisu dočekali

Zilka i Safet Hajrović, roditelji najtalentovanije nogometne braće u Evropi ugostili su nas u porodičnom okruženju u mjestu Hausen. Na okupu su bili i sinovi Sead i Izet. Za Avazov “Sport” roditelji su otvorili dušu. 

Izet (21) ofanzivni veznjak Grasshoppera i ponajbolji na toj poziciji u švicarskoj ligi, umjesto u Alžir, ide u Tunis. Sa reprezentacijom Švicarske. Sead (19), super talentovani stoper londonskog Arsenala, koji je sa švicarskom reprezentacijom u kadetskoj konkurenciji bio prvak svijeta, još čeka poziv A tima. Safet Sušić odgovornost prebacuje na Izeta; “Hajrović je odabrao Švicarsku”. 

– Arsene Wenger je dolazio u našu kuću, zvao je i Ottmar Hitzfeld, ali nama je Bosna u srcu – kažu Hajrovići i odgovaraju na zlurade komentare i optužbe kvazi patriota, koji ne znaju pozadinu “slučaja Hajrović”.

 Prava istina

Roditelje i sinove boli što se svašta piše, a malo je ko želio čuti pravu istinu… 

– Prava je istina da niko iz NS BiH nije imao pristup kao, recimo Wenger ili Hitzfeld. Mi smo prošli švicarske selekcije, ovdje smo se potvrdili, ali smo i čekali poziv iz NS BiH. Nažalost, jedino smo iz medija smo mogli vidjeti da se selektor BiH zanima za nas. Gledao je Izeta kada je naša reprezentacija igrala sa Brazilom u Sent Galenu. I to je sve – pričaju braća Hajrović. 

Ni njihovi roditelji, a ni Izet i Sead ne znaju put kako se administrativno rješava “transfer” iz jedne reprezentacije u drugu. 

– Mislim da je red da neko iz NS BiH nazove nas ili sinove da objasni, a ne da nas optužuju, bez ikakvog kontakta. Ne mogu to Sead i Izet rješavati. Ne znam ima li više smisla objašnjavati koliko je svima nama stalo da nam djeca igraju za BiH. Nisu oni bez kluba, ne traže preko reprezentacije put do afirmacije ili reklamu. Ako Wenger ili Hitzfeld pokazuju toliko poštovanja, ako su ljudi u švicarskom Savezu vrlo korektni, ne znam zašto neko iz NS BiH nije mogao doći do nas, porazgovarati, a ne da preko medija izjavljuju nešto što ne odgovara istini – kažu roditelji Izeta i Seada Hajrovića.

 Za Seada ima nade

Izet i Sead znaju sve o bh. Zmajevima, prate naše igrače u evropskim ligama, navijaju za BiH, profesionalno, maksimalno korektno odrađuju posao u Grashopersu i Arsenalu. 

– Ako je Izet izgubljen za BiH, nadam se da nisam ja – kaže mlađi Sead, koji ima profesionalni ugovor sa Arsenalom.

U Londonu ima stan, vozi audija trojku, završio je gimnaziju u Cirihu, te još dvije godine koledža, nastavit će školovanje. Izet vozi golfa “peticu”. Završio je trgovačku školu i bio je odličan učenik, ali se opredijelio za fudbal. Ima djevojku, Bosanku Lejlu.

– Mi smo u Švicarskoj, Sead je u Engleskoj, a naše srce je u BiH. Da nije tako, ne bi imali kuću u Sarajevu, u Sokolović koloniji. Godinama naši sinovi igraju u Švicarskoj, ali poziv iz BiH nikad nismo dobili. To je jedina istina. Kako god završi, mi ćemo svim srcem biti uz BiH – ovim riječima su nas ispratili Hajrovići.

Od Bijelog polja do Ciriha

Inače, Hajrovići su porijeklom iz Bijelog polja. Njihovi su preci nakoj Drugog Svjetskog rata preko Turske stigli u makedonsko selo Dresovo kod Prilepa, gdje su Safet i Zilka živjeli do 1980. godine, a potom preselili u Sarajevo. Od 1987. godine su u Švicarskoj.

Otac Safet, po zanimanju je mehaničar, a radi kao profesionalni vozač u jednoj švicarskoj firmi. Majka Zilka je završila medicinsku školu, radi u restoranu.