play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Glavni grad Bosne i Hercegovine drugi put je domaćin konferencije/Didier Torche

today7. Augusta 2017. 13

Background
share close

U Sarajevu je sinoć otvorena osma Muslimansko – Jevrejska konferencija, koja je okupila 100 mladih lidera iz 40 zemalja svijeta, s ciljem izgradnje prijateljstva, razbijanju stereotipa i saradnje mladih – Jevreja i Muslimana.

Na skupu se raspravljalo o pitanjima i temama, na kojima mogu zajednički raditi u cilju poboljšanja odnosa i zajedničkog napretka. Ovogodišnja Konferencija se održava pod patronatom člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakira Izetbegovića te podršku Islamske i Jevrejske Zajednice u BiH, OSCE-a i Američkog univerziteta u BiH. Dobrodošlicu je gostima na otvorenju u Vijećnici uputio Ilja Sichrowsky, osnivač i predsjednik Muslimansko – Jevrejske konferencije.

Poruke mira

Predsjednik Izetbegović je kazao, ovom prilikom, kako su ovakve konferencije jako važne mada bi se po vanjskome, pojavnom reklo da svijetom vladaju ipak oni koji drže oružje, a ne oni koji drže konferencije i pokušavaju napraviti mir. “Mislim da ipak dobro i mir i pomirenje i saradnja među ljudima na kraju uvijek nadvlada i nema alternativu. Ovdje u BiH Muslimani i Jevreji žive u miru skoro šesto godina. Uvjeren sam da je ovo pravo mjesto da se pokuša uspostaviti trajan mir između Muslimana i Jevreja diljem svijet i to bi bilo od ogromnog značaja ne samo za Muslimane i Jevreje nego za cijeli svijet i cijeli ljudski rod. Naše je da pošaljemo poruke mira, ima puno dobrih ljudi i puno normalnih ljudi, nadam se da će u njihovim srcima inicirati ono što treba”, naglasio je Izetbegović.

Šef misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore rekao je da su oni sponzori ovog događaja zato što su prepoznali pozitivnu ulogu koju igraju vjerske zajednice u Bosni i Hercegovini, kako Jevrejska zajednica, tako i Islamska zajednica u BiH. “Ovakvim događajima možemo pokazati, ne samo Bosancima i Hercegovcima, nego svim ljudima na svijetu da razne vjerske zajednice mogu imati dobre kontakte, zajedničke odnose i saradnju i ciljeve”, naglasio je Moore.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović kazao je da vjerske zajednice okupljaju jedan broj naroda i šalju poruke kako bi se ponovo ojačalo suživljenje i saradnja među narodima na ovim prostorima. “Vjerske zajednice mogu doprinijeti pomirenju, ali one ne mogu riješiti političke probleme u Bosni i Hercegovini. Možemo pozivati ljude na toleranciju, mir, stabilnost i saradnju, ali je na političarima da rade svoj dio posla, da vode ovu zemlju prema integracijama i prosperitetu”, kazao je Kavazović.

Predsjednik Jevrejske zajednice u Bosni i Hercegovini Jakob Finci kazao je da je ovo drugi put da se u Sarajevu održava Muslimansko-jevrejska konferencija. “Zadovoljni smo što je odlučeno da Sarajevo bude domaćin takve konferencije, jer je to idealan grad za takvo nešto. Ovo je grad u kojem 450 godina žive Jevreji, a nešto duže muslimani. Sav taj period žive u miru i slozi, pomažući jedni druge, ali gajeći svoju vjeru i poštujući tuđu. Ovo je konferencija na kojoj Jevreji pričaju o dva najveća problema na svijetu, antisemitizam i islamofobija. To su dvije strane istog novčića”, rekao je Finci.

Zajednički život

Savjetnik za kulturu i religiju Židovske zajednice u BiH Eli Tauber je kazao da je njegova uloga na konferenciji da pokuša predstaviti jednu inicijativu, da Američki univerzitet predstavi drugim univerzitetima u Americi odnose imeđu muslimana i Jevreja, odnosno tradicionalnih 500 godina zajedničkog života. Jedna od učesnica Sarah ben Cherif iz Alžira kazala je da na konferenciji učestvuje kao predstavnica muslimanske zajednice. “Za mene je važno da prisustvujem ovdje zbog odnosa naše zajednice sa jevrejskom zajednicom. Moj cilj je da se riješimo predrasuda, da gradimo mostove i da predstavim svoja iskustva kao muslimanka”, istakla je Sarah. Konferencija će trajati do 13.avgusta.

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%