Vijesti

Mostar na 40 stepeni: Stanovnici “Bafo” naselja spriječili “Vodovod” da im isključe vodu

Stotinjak mještana mostarskog naselja za socijalno ugrožene, poznatog kao “Bafo”, onemogućili su danas radnike mostarskog “Vodovoda” da im, na 40 stepeni Celzijusa, isključe vodu. Razlog-neplaćeni računi.

Mještani koji su izašli na protest i blokirali radnike “Vodovoda” i policiju rekli su novinarima da nemaju od čega da plate vodu, te da postoje i stari dugovi koji nisu njihovi.

Korisnik stana u “Bafo” naselju kaže da je ovo što se danas dogodilo sramota ne samo grada Mostara, već cijele BiH jer su pod pratnjom pet policijskih vozila radnici “Vodovoda” došli da isključe vodu invalidima, bolesnicima i ljudima u teškom socijalnom stanju.

“Neki ljudi imaju stari dug koji nije njihov, nekima dolaze računi od 400 KM, što nije realno, i vjerovatno su negdje pukle cijevi. Bez obzira na sve, ovo je tuga i sramota”, kaže Ćatić.

Erna Ćatić istakla je da ima bolesno dijete i da je u naselju mnogo bolesnih i invalida.

Safet Kelecija naglasio je da su stanovnici ovog naselja u veoma teškoj situaciji i da većina nema nikakva primanja.

“Ja sam invalid i imam 100 KM primanja, žena mi je invalid bez noge. Od čega i kako da platim struju i vodu? Od čega da živim?”, pita Kelecija.

Stanovnici naselja kažu da u Mostaru ne isključuju vodu “kafanama i preduzećima koja duguju desetine hiljada KM, a isključuju sirotinji”.

Pod pritiskom medija, iz Vodovoda su saopštili da su isključenja odgođena za 10. septembar i da se dužnicima daje mogućnost da plate dug na rate.

Iz ovog preduzeća kažu da je riječ o redovnoj proceduri i da su dužnici dobijali opomene više puta, te da zgrade kojima je trebalo da bude isključena voda duguju u prosjeku od 7.000 do 8.000 KM