Vijesti

HDZ BiH, DF i SDA potpisali sporazum o formiranju vlasti

sporazum-od-deset-tacaka

Potpisi na sporazum Programska načela stranaka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u BiH, koji su dogovorile delegacije SDA, Demokratske fronte i koalicije okupljene oko HDZ-a BiH, danas su konačno stavljeni.

Sporazum su potpisali zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, predsjednik DF-a Željko Komšić i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Definirani su prioriteti na kojima će buduća vlast raditi, a kako je ranije rečeno, ove tri stranke činit će okosnicu vlasti u FBiH, biće dio federalne i kantonalnih vlada, ali i Vijeća ministara BiH. Sporazum sadrži deset tačaka, a to su Ustav BiH i Izborni zakon BiH, euroatlantske integracije, vladavina prava, ekonomsko-socijalne reforme, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branilaca, održivi povratak, prevencija i otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda i konkretne mjere, plan i rokovi realizacije.

Čista situacija

“Prilikom donošenja ustavnih rješenja osigurati punu ustavnu i institucionalnu ravnopravnost Bošnjaka, Hrvata i Srba, kao konstitutivnih naroda (zajedno sa ostalima), i građana BiH – kako stoji u Ustavu BiH – aneks lV na cijeloj teritoriji BiH. U institucijama na svim nivoima osigurati njihovu zastupljenost u skladu sa ustavima. U prihvatljivom roku uskladiti Ustav BiH i lzborni zakon BiH sa presudom Sejdić – Finci”, navodi se u sporazumu.

Predviđeno je i da se u najkraćem roku usvoji racionalan i efikasan mehanizam koordinacije. Stranke su se obavezale osigurati nezavisnost i kompetentnost institucija pravne države za borbu protiv svih oblika kriminaliteta, te punu pravnu sigurnost za svakog građanina BiH. Navedeno je i da je neophodno efikasno provoditi potrebne mjere u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, provesti i nužne ekonomske i socijalne reforme i reforme s ciljem zaustavljanja negativnog ekonomskog trenda i izlaska iz privredne krize, smanjiti javnu potrošnju na svim nivoima vlasti, preduzeti mjere za ubrzanu izgradnju infrastrukturnih objekata koji su od strateškog interesa za BiH i region. Potrebno je usvojiti zakone i provesti mjere potrebne za sprečavanje i eliminaciju diskriminacije na bazi etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti i za osiguranje ravnopravnosti u ostvarivanju prava na zapošljavanje, školovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Nužno je osigurati i pravni okvir za zaštitu prava branilaca i ispraviti sve dosadašnje nezakonitosti. 

Održivi povratak

Potpisnice su se obavezale i na provođenje održivog povratka izbjeglih i raseljenih, te na saniranje posljedica elementarnih nepogoda, uz direktnu pomoć domaćinstvima, privrednim i poljoprivrednim subjektima. Navedeno je i to da će se za svaki nivo vlasti utvrditi detaljan program konkretnih mjera sa planom i rokovima realizacije. Lideri stranaka su u utorak naglasili da ovaj sporazum ne isključuje ranije potpisan sporazum između DF-a, SDA i Saveza za promjene. Tada je Izetbegović rekao da je sporazum kompatibilan sa onim koji je već potpisan 9. novembra, objasnivši da ga ne isključuje, već da su ubačeni dodatni elementi.