Share

HDZ BiH, DF i SDA potpisali sporazum o formiranju vlasti

Potpisi na sporazum Programska načela stranaka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u BiH, koji su dogovorile delegacije SDA, Demokratske fronte i koalicije okupljene oko HDZ-a BiH, danas su konačno stavljeni.

Sporazum su potpisali zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović, predsjednik DF-a Željko Komšić i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović. Definirani su prioriteti na kojima će buduća vlast raditi, a kako je ranije rečeno, ove tri stranke činit će okosnicu vlasti u FBiH, biće dio federalne i kantonalnih vlada, ali i Vijeća ministara BiH. Sporazum sadrži deset tačaka, a to su Ustav BiH i Izborni zakon BiH, euroatlantske integracije, vladavina prava, ekonomsko-socijalne reforme, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branilaca, održivi povratak, prevencija i otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda i konkretne mjere, plan i rokovi realizacije.

Čista situacija

“Prilikom donošenja ustavnih rješenja osigurati punu ustavnu i institucionalnu ravnopravnost Bošnjaka, Hrvata i Srba, kao konstitutivnih naroda (zajedno sa ostalima), i građana BiH – kako stoji u Ustavu BiH – aneks lV na cijeloj teritoriji BiH. U institucijama na svim nivoima osigurati njihovu zastupljenost u skladu sa ustavima. U prihvatljivom roku uskladiti Ustav BiH i lzborni zakon BiH sa presudom Sejdić – Finci”, navodi se u sporazumu.

Predviđeno je i da se u najkraćem roku usvoji racionalan i efikasan mehanizam koordinacije. Stranke su se obavezale osigurati nezavisnost i kompetentnost institucija pravne države za borbu protiv svih oblika kriminaliteta, te punu pravnu sigurnost za svakog građanina BiH. Navedeno je i da je neophodno efikasno provoditi potrebne mjere u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, provesti i nužne ekonomske i socijalne reforme i reforme s ciljem zaustavljanja negativnog ekonomskog trenda i izlaska iz privredne krize, smanjiti javnu potrošnju na svim nivoima vlasti, preduzeti mjere za ubrzanu izgradnju infrastrukturnih objekata koji su od strateškog interesa za BiH i region. Potrebno je usvojiti zakone i provesti mjere potrebne za sprečavanje i eliminaciju diskriminacije na bazi etničke, vjerske, ideološke ili druge pripadnosti i za osiguranje ravnopravnosti u ostvarivanju prava na zapošljavanje, školovanje, socijalnu i zdravstvenu zaštitu. Nužno je osigurati i pravni okvir za zaštitu prava branilaca i ispraviti sve dosadašnje nezakonitosti. 

Održivi povratak

Potpisnice su se obavezale i na provođenje održivog povratka izbjeglih i raseljenih, te na saniranje posljedica elementarnih nepogoda, uz direktnu pomoć domaćinstvima, privrednim i poljoprivrednim subjektima. Navedeno je i to da će se za svaki nivo vlasti utvrditi detaljan program konkretnih mjera sa planom i rokovima realizacije. Lideri stranaka su u utorak naglasili da ovaj sporazum ne isključuje ranije potpisan sporazum između DF-a, SDA i Saveza za promjene. Tada je Izetbegović rekao da je sporazum kompatibilan sa onim koji je već potpisan 9. novembra, objasnivši da ga ne isključuje, već da su ubačeni dodatni elementi.

Komentari