Vijesti

Hosni Mubarak doživio infarkt prilikom ispitivanja o korupciji i ubistvima

Hosni_Mubarak

Egipatski državni tužilac zatražio je izjavu od Mubaraka, koji je svrgnut sa vlasti 11. februara

Bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak prebačen je danas u bolnicu zbog problema sa srcem koje je osjetio dok su ga tužioci ispitivali o korupciji i ubijanju nekoliko stotina demonstranata, javila je državna televizija.

U izvještaju se navodi da je 82-godišnji Mubarak prebačen na odjeljenje za intenzivnu njegu bolnice u Šarm el Šeiku.

Mubarak je svrgnut sa vlasti 11. februara, poslije narodnog ustanka koji je trajao 18 dana.

Njegova dva sina, Ala i Gamal, takođe su pod istragom. Izvještač egipatske državne televizije izjavio je da u bolnici u Šarm el Šeiku vlada konfuzija i da samo pacijenti mogu da uđu u objekat.

“Ispitivanje Ala i Džamala biće nastavljeno u Šarm el-Šeiku”, rekao je neimenovani bezbjednosni zvaničnik. Državna egipatska televizija je objavila da je Mubarak (82) odbijao da jede i pije kada je ranije danas saznao da će biti ispitivan. Prema izvještajima medija, Mubarak je smješten u VIP krilu bolnice, koja sada prima samo hitne slučajeve.

Upitan kakvo je Mubarakovo zdravstveno stanje, direktor bolnice Mohamed Fatalah je odgovorio: “Onako”.

Istovremeno, egipatska vojska i policija okončali su petodnevni protest nekoliko stotina ljudi na Trgu Tahrir u Kairu i raščistili ovu lokaciju. Demonstranti su zahtijevali da se u zemlji uvede civilna uprava i da se brzo sprovedu krivični procesi protiv bivših zvaničnika, uključujući Mubaraka.