Vijesti

Kritike na račun BiH iz Vijeća Evrope

evropa_parlament

Izvjestioci su istakli da građani BiH “ne zaslužuju da budu taoci uskih političkih interesa i etničkih svađa oko funkcija”

Koizvjestioci Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope za BiH Karin Voldset i Žan-Klod Minjon izrazili su danas “duboko žaljenje” što ni šest mjeseci poslije opštih izbora Skupština BiH nije imenovala novu delegaciju u Parlametarnu skupštinu.

“To znači da BiH neće biti u mogućnosti da učestvuje u radu Parlametarne skupštine Vijeća Evrope i komiteta i, naročito, neće imati predstavnika u Komitetu za monitoring koji nadzire ispunjavanje obaveza BiH od kako je postala članica Vijeća Evrope 2002”, navodi se u saopštenju koizvjestilaca za BiH.

Oni su pozvali tri preostala kantona u BiH (Livanjski, Zapadnohercegovački i Posavski) da što prije izaberu svoje predstavnike u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, jer je to preduslov, kako su istakli, za validno konstituisanje tog doma Parlamenta BiH. Oni su, takođe, pozvali sve političke činioce u zemlji da “konačno počnu da se ponašaju odgovorno i ne odlažu dalje formiranje federalne vlasti”.       

“Dalje odlaganje formiranja (federalne vlasti) odvešće daljoj međunarodnoj izolaciji BiH, što je nedavno pokazano i odlukom FIFA i UEFA da suspenduju BiH iz međunarodnih fudbalskih takmičenja”, poručuje se u saopštenju.

Izvjestioci su istakli da građani BiH “ne zaslužuju da budu taoci uskih političkih interesa i etničkih svađa oko funkcija”.