play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Kategorije Vijesti

Hvala Ujedinjenom Kraljevstvu na podršci za usvajanje rezolucije o Srebrenici

today18. Maja 2024. 10

Background
share close

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je danas s ambasadorom Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske (UK) u Bosni i Hercegovini Julianom Reillyjem.

Bećirović je ponovo ukazao da je veoma važno za jačanje mira u Bosni i Hercegovini i regiji usvajanje rezolucije o 11. julu kao međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici počinjenog 1995. Istaknuto je da bi usvajanjem rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a bila iskazana solidarnost s porodicama žrtava genocida u Srebrenici i pokazana posvećenost pravdi i istini.

Također, na sastanku je razgovarano o političkoj i sigurnosnoj situaciji u našoj zemlji i regiji.

Bećirović je rekao da svi političari u regiji zapadnog Balkana trebaju poštovati međunarodno pravo i doprinositi izgradnji stabilnosti i sigurnosti u ovom dijelu Evrope. Dobra regionalna saradnja je u interesu svih zemalja ove regije i zato je važno da poruke najviših zvaničnika budu odgovorne i smirujuće.

Ambasador Reilly je istakao da će Ujedinjeno Kraljevstvo štititi nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, te snažno nastaviti podržavati demokratsku i multietničku državu Bosnu i Hercegovinu. On je ponovio i podršku Bosni i Hercegovini na putu evropskih i euroatlantskih integracija.

Sagovornici su konstatirali da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i izrazito prijateljski, saopćeno je iz Kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%