Kolumna Ostalih Kolumunista

Instant Milioner

mega-Amir
Igram loto kako bi’ postao instantni milioner, shvatio da mi je život promjenjen, mogu imati sve što okom vidim, dodirnem,zamislim,…Onda nakon preuzimanja toga listića lažne nade, stavljajući ga u moj šlajbuk, ujedno otvarajući staklenku lijepe hladne Starbucks Mocha kafe, zatvarajući tank na autu, gledajući u sumu novca koliko je gorivo danas(dobro je/loše je), sjedam u auto. Kresne Jetta, dizel torokoće, XM radio se pali sa nekom od 100tinjak radio stanica. Na mali dodir dugmeta na kojem piše A/C, auto se hladi. Vanjska temperatura 50C, meni već 25C hladnije. Mislim na taj jebeno 140 miliona dolara zgoditak: Šta bi’ ja sve (mogao) uraditi!?
Šta? Napraviti Saharu plodnom? Prehraniti silne gladne, bolesne, nesretne? Pomoći silnim psima i macama u Bosni koji divljačkim aktom nas, bivaju tretirane kao životinje.
Možda bi mogao omogućiti silnoj djeci koji su ostali bez roditelja u agresiji na BiH, pomoći obiteljima koje je vlada slagala, političari mole za njihove glasove, obećavajući kako ako oni dodju na vlast ” NJEN muž, NJEN/GOV otac nije bez razloga poginuo”!
Pomislim kako bih htio napokon htio da nakon 25 godine živim blizu sa majkom, ocem, bratom. Doveo bi ih ovdje. Nisam siguran bil’ mogao ići dole, ili tamo. Ja sam dio tijela koje je otpalo, preživjelo, dok dalje gledam u ono mjesto gdje sam jednom bio. Želim nazad, ali i to mjesto, tako i ja, smo zarasli.

Sanjarenje dok vozim, temperatura koja postaje normalna, kafa koja me budi u 13 sati na ulici koja vrvi kao mravinjak, razum prevladava san. Sve bi to bilo fino kada bi uradio, samo šta bi onda bio? Neki novi svetac, Bog možda? Ako ništa, bar oni nastaju iz nade i sna?
Zvoni telefon. “Picture ID” pokazuje da su ONE. Moje curice. Shvatim, ONE su moj životni dobitak. Nema te nagrade, toga novca koji bi mogao da nadomjesti taj JACK POT!
Volio bi kada bi svima pomogao, ali to je jednostavno nemoguće. Ja ću se truditi da vodim brigu o nama. Uradite i vi isto za svoje. Zajedno, malim koracima, biti će nam svima dobro. Polako. Vrijeme je ispred nas.
A loto? Hoćul ga igrati? Hoću! Jedino kako bi, ako dobijem, ako ništa što spomenu’ gore, ostvarim. Bar malo!