play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Kategorije Vijesti

Izrael ponudio dvomjesečni prekid vatre u Gazi u zamjenu za oslobađanje zarobljenika

today23. Januara 2024.

Background
share close

Izrael je ponudio da obustavi napade u Pojasu Gaze na dva mjeseca u zamjenu za oslobađanje svih zarobljenika koje u toj enklavi drži palestinski pokret Hamas.

Pozivajući se na izjave neimenovanih izraelskih zvaničnika, portal “Aksios”, sa sjedištem u SAD-u, javlja da je Izrael ponudio novi “prekid vatre” Hamasu.

Naglašeno je da je administracija iz Tel Aviva ponudila obustavu napada na Gazu na dva mjeseca u zamjenu za Hamasovo oslobađanje svih zarobljenika.

Isti izvor javlja da izraelski prijedlog ne uključuje trajni prekid vatre u Gazi, a da je Hamasu upućen posredstvom Katara i Egipta.

Izraelski zvaničnici navodno su rekli da čekaju odgovor Hamasa, ali da su oprezni optimisti da može doći do napretka u narednim danima.

Također se navodi da bi, ukoliko se postigne sporazum o razmjeni zarobljenika, u prvoj fazi bilo oslobađanje žena, muškaraca starijih od 60 godina i onih s kritičnim zdravstvenim stanjem.

Navodi se da su izraelski zvaničnici rekli da će se, prema predloženom sporazumu o razmjeni zatvorenika, Izrael i Hamas unaprijed dogovoriti o tome koliko će palestinskih zatvorenika biti pušteno u zamjenu za svakog izraelskog zatvorenika.

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%