play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Naslovna Tekstovi

De Santis odustao od kandidature, podržat će Trampa

today23. Januara 2024. 1

Background
share close

Američki predsjednički kandidat Ron DeSantis, kojeg se nekoć smatralo najboljom opcijom republikanaca protiv Donalda Trumpa, odustao je od predsjedničke utrke u nedjelju, što ukazuje da bivši predsjednik na stranku i dalje ima ogroman utjecaj.

DeSantis (45) je podržao Trampa u videu objavljenom na društvenoj mreži Iks.

DeSantisa se smatralo jednim od najvažnijih kandidata za republikansku nominaciju 2024. godine i prirodnim nasljednikom Trumpa zbog svoga borbenog stila i duboko konzervativnih stavova. Početkom 2023. u nekoliko anketa vodio je ispred Trampa.

No podrška guverneru Floride već je nekoliko mjeseci u opadanju, zbog grešaka u strategiji kampanje, nemogućnosti povezivanja s glasačima i Trampovog stiska na većinu stranačke baze.

Kraj DeSantisove kandidature znači da je bivša američka veleposlanica pri UN-u Niki Hali sada posljednja republikanka u utrci koja ima šansu, premda ne baš veliku, preotimanja Trumpove nominacije. Pobjednik republikanskih predizbora suprotstavit će se Joeu Bidenu, izglednom demokratskom kandidatu, na općim izborima u studenom.

Više od 70 posto republikanaca radije bira Trampa, prema većini anketa. To je dovelo DeSantisa u poziciju u kojoj se morao obraćati glasačima koji se dive Trampu, kao i onima koji ga strastveno mrze.

DeSantis nije uspio ni u jednom. Nikad nije imponirao većini Trampovih pristaša zato što je bivši predsjednik bolja opcija, dok će republikanci koji ne žele glasovati za bivšeg predsjednika podijeliti svoje glasove na više različitih kandidata.

Kako se borba konsolidira, ispostavlja se da je Hali omiljena među umjerenim republikancima. Kad god bi DeSantis izrazio drugačiji politički stav od Trampa, bilo je to gotovo uvijek da zauzme konzervativniju poziciju. Potpisao je u travnju zabranu pobačaja nakon šest tjedana, što je naposljetku prihvatio u kampanji, unatoč tome što je ta odluka smetala nekim donatorima i umjerenim republikancima.

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%