play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Kategorije Vijesti

SDA optužuje Trojku: Doveli su u pitanje projekat Južna interkonekcija udovoljavajući HDZ-u i SNSD-u

today18. Januara 2024. 3

Background
share close

Stranka demokratske akcije (SDA) oglasila se nakon što je u medijima objavljen sadržaj pisma koji je američki državni sekretar Antony Blinken zatražio od šefova diplomatije Hrvatske i Bosne i Hercegovine Gordana Grlića Radmana i Elmedina Konakovića da izvrše pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića kako bi prestao s opstrukcijama plinskog povezivanja Hrvatske i BiH. SDA optužuje Trojku da je “udovoljavajući zahtjevima HDZ-u i SNSD-u, dovela u pitanje” ovaj projekat.

– Pismo američkog državnog sekretara Antony Blinkena ministrima vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i Hrvatske, u vezi sa blokadom projekta Južna plinska interkonekcija, u potpunosti je ogolilo sve obmane koje su čelni ljudi Trojke plasirali u javnost, ali i politiku blokada HDZ-a. Provodeći servilnu politiku prema HDZ-i i SNSD-u, i udovoljavajući njihovim zahtjevima, Trojka je dovela u pitanje realizaciju strateškog projekta Južne interkonekcije. Pri tome je konstantno u javnost plasirala neistine o “dobroj atmosferi” i “historijskim sjednicama”, te se medijski obračunavala s patriotskim blokom stranakakoje su ukazivale na opasnosti poteza koje su SDP, NiP i Naša stranka povlačili, navode iz SDA.

Iz SDA optužuju Trojku da su obmanuli javnost da je Vijeće ministara pokrenulo proceduru za izgradnju i Istočne i Južne interkonekcije, jer takvu odluku, tvrde, za Južnu interkonekciju nikada nisu donijeli. Navode i to da je Zakon o južnoj interkonekciji koji je predložila Vlada FBiH na čijem čelu je bio tada Fadil Novalić, povučen iz parlamentarne procedure.

Time su cijeli proces svjesno “pomnožili s nulom” i ojačali Dodikove i Čovićeve mehanizme blokade. Ukoliko Trojka ne vrati u parlamentarnu proceduru ovaj zakon u narednim danima, Klub SDA će to učiniti u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, poručili su.

Podsjećamo da je, u pismu direktnim krivcem za odugovlačenje početka izgradnje plinovoda američki državni sekretar nazvao je čelnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića. Ustvrdio je da kašnjenje s nastavkom izgradnje plinovoda prijeti njegovoj realizaciji.

– S obzirom da je ovaj projekt u jasnom interesu vaše zemlje i regije, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na čelnika HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju po ovom pitanju, stoji u Blinkenovu pismu. Po njegovim navodima zahtjevi čelnika HDZ-a BiH da se osnuje posebna kompanija sa sjedištem u Mostaru koja bi realizirala izgradnju plinovoda s Hrvatskom predstavljaju dupliciranje, ekonomski je neodrživo i ugrožava cijeli projekt.

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%