Naslovna Tekstovi, Vijesti

Kako postići najbolje rezultate u mektepskoj vikend nastavi

Koliko pažnje roditelji posvećuju obrazovanju svoje djece najbolje se ogleda u rezultatima učenika kroz provjere znanja i njihovom odnosu prema svojim učiteljima. Ovaj tekst pruža nekoliko savjeta kako roditelji mogu utjecati da njihova djeca maksimalno iskoriste pohađanje mektepske vikend nastave.
Nastava vikendom obično traje oko četiri sahata što nije dovoljno vremena nastavnicima da obrade predviđeno gradivo u potpunosti. U tom smislu, roditeljska uloga i doprinos nastavnom procesu igra značajnu ulogu. Pažljivo praćenje domaćih zaduženja učenika, uveliko će pomoći djeci u boljem učenju i napretku u mektebu.

Pokazivanje stvarne brige za vjersko obrazovanje djeteta
Roditelji moraju pokazati da im je uistinu stalo da njihova djeca dobro uče u mektebu. Nažalost, najčešće ovo nije slučaj. Roditelji, nerijetko kasnije, dovedu i ostave dijete u džamiji. Djeca često dolaze nespremna za nastavu; bez materijala za učenje ili nenaučenog gradiva.

Redovni razgovori sa učiteljem djeteta
Roditelji trebaju redovno komunicirati sa učiteljima svoga djeteta sa uvidom u obrazovno-odgojni progres djeteta. Na taj način pružaju i psihološku podršku i motivaciju učiteljima kako bi još kvalitetnije i efikasnije podučavali i odgajali dijete. Kvalitetna komunikacija podrazumijeva izravne razgovore, kao i pravovremene telefonske i e-mail kontakte.

Aktivna uloga roditelja u mektebu
Roditelji bi trebali postati članovi roditeljsko-nastavničkog tima za mektepsku nastavu. Oni mogu volontirati u nastavnom radu. Na ovaj način imat će direktan pristup nastavnoj administraciji i biti u stanju uputiti eventualne savjete radi unapređenja mektepske nastave. Oni koji podučavaju u vikend nastavi se nekada shvaćaju manje važnim u odnosu na nastavni kadar regularne škole. Naročito, kada roditelji doslovno utrpaju djecu u džamiju i požure u trgovinu do kraja nastave.
Prioritet
Djeca prate svoje roditelje. Ukoliko roditelji pokazuju važnost i interes prema nečemu, djeca će vjerovatno biti motivirana da ih slijede u tome. Nije čudo da djeca visokoobrazovanih roditelja koji su aktivna podrška u njihovoj edukaciji također bivaju uspješni u svome školovanju. S obzirom da je stjecanje znanja u našoj vjeri obaveza, roditelji trebaju pripomoći svojoj djeci u ispunjenju ove svete obaveze, kako kod kuće, tako i u mektebu.

Izazovi i rješenja
Devedesetdevet posto muslimanske djece idu u javne škole. Iako ne dobivaju islamsko obrazovanje, oni, ipak, u takvom okruženju, imaju zlatnu priliku da reprezentuju islam drugoj djeci kroz svoje uzorno ponašanje. Vikend nastava obično traje tri sahata. U odsustvu pohađanja javne islamske škole, ova tri sahata su presudno važna za njihov vjerski odgoj i obrazovanje.
Uz stručno nastavno osoblje i konstruktivan angažman roditelja, naša djeca, uz svoj trud, postižu najbolje rezultate u mektepskoj vikend školi.

Izvor: Chicago Crescent, October 2015
Preveo i prilagodio:
Amir ef. Čauš
Imam džemata WBICC