Naslovna Tekstovi, Vijesti

Otkriveno spomen-obilježje Nerminu Divoviću

Zahvaljujući članovima AntiDayton pokreta, danas je ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu otkriveno spomen-obilježje sedmogodišnjem dječaku Nerminu Divoviću, kojeg je ubio srpski snajperist 1994. godine.

“Spomenik je podignut u blizini mjesta gdje je Nermin ubijen snajperom sa zgrade Metalke. Na današnji dan godišnjica je njegove smrti”, izjavio je Feni Nihad Aličković iz AntiDayton pokreta.

Rekao  je da Gradska uprava Grada Sarajeva “nije imala sluha da odgovori na zahtjev za podizanje ovog spomenika, zbog čega članovi AntiDaytona nisu željeli čekati te su učinili ljudski, patriotski gest”.

“Ne želimo da dozvolimo da se ubijanje djece tokom rata u BiH zaboravi. Za ovo nismo plaćeni i to od srca radimo”, poručio je Aličković.

Događaju su prisustvovali učenici Osnovne škole “Fatima Gunić”, kao i roditelji ubijenog dječaka.

Podsjećamo, srpski snajperist na dječaka i njegovu majku pucao je 18. novembra 1994. dok su prelazili ulicu između zgrade Zemaljskog muzeja i Filozofskog fakulteta. Fotografija ubijenog Nermina obišla je cijeli svijet.

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) – Zahvaljujući članovima AntiDayton pokreta, danas je ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu  otkriveno spomen-obilježje sedmogodišnjem dječaku Nerminu Divoviću, kojeg je ubio srpski snajperist 1994. godine. Foto FENA/Emir Burlovic

SARAJEVO, 18. novembra (FENA) – Zahvaljujući članovima AntiDayton pokreta, danas je ispred Filozofskog fakulteta u Sarajevu otkriveno spomen-obilježje sedmogodišnjem dječaku Nerminu Divoviću, kojeg je ubio srpski snajperist 1994. godine.
Foto FENA/Emir Burlovic