Vijesti

KAKO SAM IZGUBIO FACEBOOK PRIJATELJA A. K.

Prvo lice jednine

KAKO SAM IZGUBIO FACEBOOK PRIJATELJA A. K.

Ova prica nema nikakve veza sa 27. januarom i svetosavizacijom Bošnjaka u Srbiji, a o cemu je bilo puno govora oko toga datuma ove godine, iako je jedan od njenih glavnih likova upravo taj srpski svetac.

Higijena ušiju

Jedan od mojih Facebook prijatelja nedavno je na svoj zid postavio link za YouTube klip pod nazivom “Ovo je zemlja za nas” EKV , predškolci iz vrtica “Nada Puric” Vracar, Beograd, Srbija”. I kao što sam naziv kaže, djeca iz vrtica na ovom audio-video zapisu veselo plešu, njišuci se i pjevajuc veliki hit Ekatarine Velike tj. jednu od himni ex-Yu rock ‘n’ rolla. Horsko pjevanje ove simpaticne djecice pravi je uzitak za nas koji zganuti svjedocimo kako cak i najmladji, što nisu još ni naucili govoriti, pjavaju uratke porno-pjevacica, plagijatora i ostalih kvaziumuzicara. Snimak ilustruje cinjenicu da još uvijek ima otpora neukusu, da još ima vaspitacica što ce našu juznoslavensku djecu odbraniti od agresije notnog otpada. No, nije ideja ove moje pisanije da ukazujem na ono što, manje-više, svi znamo; ne zelim sebe stavljati u ulogu muzickog kriticara. Hocu da vam objasnim kako sam zbog ovog YouTube klipa izgubio jednog prijetelja iz virtualne stvarnosti, iako mi nije bio nimalo manje prijatelj u onoj stvarnoj stvarnosti u kojoj ispred nas kafa miriše, u kojoj umjesto “like” jedan drugog castimo osmjesima, dobrom zezom.

Uvreda

Moj bivši prijetelj A. K. , a što je najbitnije u svemu ovome, iznad linka postavio je naslov koji me je, sam po sebi, a posebice kontekstualno, razocarao, naljutio, obeshrabrio i natjerao da naše prijeteljstvo stavim u past tense. Neka mi oprosti moja sestra i majka, gospo?a Mahmutovic, što citiram uvredu na njen racun izrecenu u vremenu dok je još bila direktorica JU „Djeca Sarajeva“, ali ne mogu to izbjeci ako zelim objasniti razlog za cinjenicu sadrzanu u naslovu ovog teksta: “Gledaj Arzija, gledaj kozo retardirana!“. A. K . je Arziji Mahmutovic htio uvredom, a kako drugacije, zaBoga, obratiti se stamenoj vjernici Bošnjakinji, sugerisati pedagoške metode kolegica iz Srbije. Htio je reci kako se djeca trebaju odgajati umjesto da im se uvodi vjeronauka u vrtice, ili stavi pod upit opšte prisustvo Svetog Nikole u tim istim vrticima.

Savin sv(j)etona(d)zor

Zastrašujuce je to što A. K. nije zasmetala ogromna ikona Svetog Save koja se nalazi djecici iza ledja! Nije mu zasmetetala cinjenica da tu mozda ima i nepravoslavne djece. Ma i da sva od pravoslavnih roditelja, zacudilo me kako mom bivšem prijatelju ne bode oci miješanje vjerskog sa svjetovnim na ovaj nacin da Sveti Sava u jednoj, a to je na snimku ocigledno, centralnoj prostoriji vrtica bdije nad glavama mališana. Moralna pištaljka A. K. nije se oglasila nakon što je vidio Svetog Savu u nedozvoljenoj poziciji. A pozicija lika Svetog Save sugeriše da djeca nemaju izbora, da sva moraju biti blagoslovljena njegovim pogledom, za razliku od prava izbora na opciju kojeg je sadrzavao prijedlog naše Arzije o uvodjenju vjeronauke u vrtice. Nije smetao bivšem mi prijatelju ovakavo nametanje simbola jedne vjere u sekularnoj Srbiji, a sarajevska verzija uvodjenja vjere u obrazovanje  koja je blaza, pravednija, civilizovanija i pedagoški ispravnija ne zasmeta mu, pa njenu predlagacicu socno opsova.

Kako pronaci petokolonaše: kroz cijev pogledati, naciljati svijetleci signal, cijev ucvrstiti i tokom dana opet pogledati kroz cijev

Iako je A. K. u svojim komentarima ispod linka pokušao da ublazi svoju grešku, nije me uspio ubijediti u to nešto suprotno od ovoga: ne mogu cijeniti osobe, a posebno pripadanike mog naroda, koji imaju taj nagon samoomalovazavanja. Kada smo kod komentara, moram vam prenijeti i to da je u njima jedan nemusliman uvrijedio gospo?u Mahmutovic nazivaju?i je pit bulom! Niko mu ne odgovori na to, niko ga ne upozori, cak ni primjeti to. To me, sada u  miru, neminovno podsjeca na one petokolonaše što su u ratu davali svijetlece signale onima sa brda. To mi smrdi na izdaju i bezmozgovlje.

Infantilnost

Ovdje nije bitno ime mog bivšeg prijatelja jer je on paradigma ponašanja mnogih od nas, nas Bošnjaka. Na kraju moram reci kako A. K. više nije moj prijatelj u smislu da na njega gledam kao na dijete koje nešto prica, a ti mu klimaš glavom ne obracaju?i pažnju na ono što govori jer znaš da je to samo djete – još uvijek nezrelo. Dakle, A. K. je i dalje na mojm FB listi prijatelja, i dalje se pozdravimo u prolazu, mozda nekada i popijemo kafu, ali na njega i njemu slicne ne mogu racunati kao suborca u borbi za opstanak Bosne i Hercegovine koja se ponajviše vodi kroz borbu za opstanak Bošnjaka i njihovog identiteta.

Suad Karamustafic