Vijesti

Mirnodopska ofanziva na pripadnike ARBiH i HVO-a: Hiljade branilaca BiH na meti srpskih istrazitelja

Istražitelji iz RS obilaze pravosudne i policijske institucije u FBiH i prikupljaju podatke radi progona onih koji su branili BiH

Sve do jednog pripadnika Armije RBiH koji je tokom rata bio u sastavu specijalnih jedinica ili na komandnim pozicijama u vojsci, ratni pripadnici civilne policije, cuvari zatvora, rukovodioci civilnih organa vlasti, clanovi ratnih predsjedništava opcina i mnogi drugi koji su na podrucju pod kontrolom ARBiH i HVO-a imali ratna zaduzenja trenutno se nalaze na meti istrazitelja iz RS, odnosno njihovih operativnih provjera.

Osumnjiceni logoraši

Koliko je branilaca BiH trenutno pod istragom tuzilaštava u manjem bh. entitetu nepoznato je, ali je sasvim sigurno da se radi o nekoliko hiljada njih, kao i njihovih vojnih i civilnih komandanta.

– Dobili smo ogroman broj zahtjeva za razne vrste provjera koje idu putem tuzilaštava i policije, a odnose se na pripadnike ARBiH. Na liste osumnjicenih za navodne ratne zlocine nad Srbima nalaze se, primjerice, cak i neki logoraši iz Podrinja koji su bili zatoceni u Batkovicu, a koji su iz logora izašli s trajnim zdravstvenim posljedicama. Istovremeno, logorske starješine koje su ih maltretirale mirno šecu po Bijeljini, a nerijetko ih se može sresti i u Tuzli – tvrdi “Avazov” sagovornik, blizak istraznim organima Tuzlanskog kantona.

Naš izvor otkriva kako u ministarstva unutrašnjih poslova u Federaciji BiH, ali i Ministarstvo odbrane BiH, stalno pristizu zahtjevi iz RS za provjerom adresa, kao i podataka o pripadnosti ARBiH. Na te zahtjeve nadlezne sluzbe obavezne su odgovoriti.

Policijski spiskovi

Naš izvor navodi i da je masovan lov na branioce BiH krenuo 2009. godine i da se vodi po recepturi nekadašnje Sluzbe državne bezbjednosti. Svaka policijska stanica u RS, kaze,  pravila je spiskove potencijalnih “ratnih zlocinaca” Bošnjaka i Hrvata sa svog podrucja, koji su dostavljani u pripadajuce centre sluzbi bezbjednosti manjeg entiteta, a potom u sjedište MUP-a RS u Banjoj Luci. 

Kako doznajemo, istrazitelji iz RS vrlo ?esto su u Tuzli, Sarajevu, Mostaru, Bihacu, gdje saslušavaju pojedine bivše pripadnike ARBiH, a takodjer banjalucki i trebinjski istrazni organi posje?uju policijske uprave u Stocu, Mostaru, Širokom Brijegu i Capljini, trazeci podatke o bivšim pripadnicima HVO-a.

– Na usluzi im moraju biti organi lokalnih policija. U velikom broju slucajeva sumnjice se Bošnjaci koji dolaze iz mjesta gdje su srpske snage pocinile teške ratne zlocine.  Najsvjeziji primjer je zahtjev da se provede istraga protiv nekih Bošnjaka iz Brijesnice kod Doboja, iako svi znamo kakav se zlocin dogodio nad Bošnjacima u susjednoj Grapskoj – istice naš sagovornik.

Posebne pripreme svjedoka

Kako saznajemo, medju istraziteljima koji posjecuju policijske i pravosudne organe u FBiH ima i sinova poznatih ratnih zlocinaca iz RS. Sluzbe u TK, naprimjer, imaju podatke da se za pokretanje optuzbi ili eventualnih sudjenja svjedoci posebno pripremaju.

Tako se bivšem zatvorskom cuvaru iz Tuzle, koji je, navodno, ošamario jednog srpskog zarobljenika, kao zlocin na teret stavlja i zarobljenikova tvrdnja da, dok je boravio u zatvoru, na vidnom mjestu nisu bile istaknute odredbe Zenevske konvencije. 

Zastrasivanje iz Beograda, Federacija BiH spava

– Sve podatke koje imaju istrazne sluzbe u RS imaju i one u Beogradu. Cilj je jasan. Treba zaplašiti obicne ljude u Federaciji kako bi oni izvršili pritisak na svoje vlasti da se napravi politicki dogovor i odustane od gonjenja stvarnih ratnih zlocinaca, ali i retušira historija na ovim prostorima. To je prije svega u interesu Srbije, posebno u pranju ljage za genocid u Srebrenici. Inace, Federacija je, kad je progon njenih civila u pitanju, u potpuno inferiornom polozaju u odnosu na RS. Dolazi vrijeme kada ce i ratni kuhari morati strahovati hoce li ih neko hapsiti pri prelasku drzavne granice – upozorava naš sagovornik, dobro upucen u ova dešavanja.

AVAZ