play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Kategorije Vijesti

Kroz program Omladinske banke Goražde podržano 11 projekata I jedan mikrobiznis

today2. Aprila 2024. 2

Background
share close

U okviru programa Omladinske banke Goražde koju partnerski podržavaju Grad Goražde I Fondacija “Mozaik” danas su potpisani ugovori za 11 projekata  neformalnih grupa mladih te jedan mikrobiznis,  za što je izdvojeno oko 30.000 KM.

Mladi Goraždanin Damir Deljo odlučio je registrovati mikrobiznis u oblasti pčelarstva

“ Radi se o pčelarskoj radionici “Šuda” što je stari, kolokvijalni naziv za jedan tip funkcija koje se koriste u pčelarstvu za dimljenje. Uglavnom, zajendo sa ocem se time bavim dvije godine i do sada nismo registrirali djelatnost tako da će mi ova sredstva pomoći da to učinim. Odlična je ovo prilika za mlade, jednostavan proces I  da sam znao ranije to bih sigurno učinio “ – kazao je Deljo.

Koordinator Fondacije “Mozaik” Armin Softić izrazio je zadovoljstvo što se program Omladinske banke Goražde nastvalja uspješno realizirati

“  Gledajući same projekte,  evidentan je šarolik dijapazon djelatnosti u kojima će se raditi od sporta, kulture do rekonstrukcije javnih puteva i objekata za mlade. Od ukupno obezbjeđenih oko 30.000 KM za ove projekte, Grad Goražde i Fondacija  Mozaik obezbjeđuju oko 20.000 KM a neformalne grupe su kroz svoj doprinos  prikupile nešto više od 10.000 KM. Podrška za mikrobiznis u ovom trenutku iznosi  2.000 KM što su po 50 posto obezbjedili Grad Goražde i Fondacija Mozaik” – precizirao je Softić.

Gradonačelnik Goražda Ernets Imamović napomenuo je da Grad Goražde sa Fondacijom Mozaik u finaniranju projekata mladih učestvuj eveć dugi niz godina

“ Kroz  ove  projekte mladi  su pokazali zavidan nivo kreativnosti i poduzetništva  I svake godine imamo nove ideje i sve veći broj mladih koji žele učestvovati u izgradnji grada sa dobrim idejama. Sve ono što mladi žele nastojat ćemo ugraditi i u Strategiju za mlade koja je u fazi donošenja i da oni institucionalno budu dio progresa ovog grada” – kazao je Imamović.

 

Program Omladinske banke  ima za cilj da poveća učešće mladih u razvoju lokalnih zajednica kroz aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka, te pružanje podrške aktivnostima mladih u njihovim zajednicama,  kroz dodjelu bespovratnih novčanih sredstava projektima neformalnih grupa mladih. U 12 godina saradnje u sklopu projekta Omladinska banka realizovano je 130 projekata na području Grada Goražda.

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%