play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Kategorije Vijesti

“Staza sjećanja” kao podsjetnik na brojne ugašene živote tokom opsade Sarajeva

today5. Aprila 2024. 8

Background
share close

Povodom godišnjice opsade grada, Memorijalni centar Sarajevo u saradnji s Gradom Sarajevom organizovao je memorijalnu šetnju u okviru projekta “Stazom sjećanja”. U sklopu projekta je postavljeno hiljade pari cipela na ulicama Sarajeva, čime se simbolično želi prikazati izgubljeni životi u najdužoj opsadi jednog grada.

Memorijalna šetnja u okviru projekta “Stazom sjećanja” krenula je od Trga djece Sarajeva, Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva 1992–1995. i kretala se do Baščaršije. Stazu sjećanja su predstavljale cipele koje su građani donirali za potrebe ovog projekta, a koje simbolizuju korake ubijene djece i građana opkoljenog Sarajeva, te poginulih branitelja Armije i MUP-a RBiH.

Najteža opsada u historiji

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić istakla je da se danas obilježava 32. godišnjica od početka opsade Sarajeva, najteže opsade u historiji modernog ratovanja.

– Vidimo da 2024. godina i u Evropi i svijetu ne postaje sigurnija, da svijet ne postaje sigurnije i bolje mjesto za život. Zato danas, iz našeg slobodarskog Sarajeva, šaljemo poruke mira. Želimo da u trenutku kada se nalazimo ispred Spomen-obilježja ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, nijedno dijete više u Gazi, Ukrajini ili bilo gdje u svijetu, ne bude ubijeno – poručila je Karić.

 

Nasglasila je da danas imamo jedinstvenu „Stazu sjećanja“ koja se sastoji od cipela koje simboliziraju nasilno prekinute živote ubijenih sugrađana tokom opsade i koje su postavljene u čitavom gradu.

“Staza sjećanja”

Direktor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić kazao je da su uz pomoć građana Sarajeva uspjeli da prikupe više od 15.000 pari cipela za realizaciju projekta, te da su dobili i određeni kontingent vojnih čizama i zajedno čine jednu cjelinu.

Kulanić je kazao da je danas postavljena „Staza sjećanja“ pokazna, da se vidi kakao će da izgleda.

– Svoje trajno mjesto ona će naći u sklopu ‘Memorijalne šume’, koju Memorijalni centar gradi u budućnosti. Na taj način sve one uspomene na period agresije, na period opsade, da trajno sačuvamo kao spomenik opsadi Sarajeva – izjavio je Kulanić.

On je također rekao da iza svakog para cipela stoji jedan ugašen život.

Hodžić odao priznanje

-To je poruka koju mi možemo izvući i za svijet. Poruka kojom možemo da kažemo i danas kada svjedočimo ubijanju nevinih građana, ubijanju djece posebno. Da probano da razumijemo tu poruku, da onaj koji ubije jednu nevinu osobu, jedno dijete, da je on ubio cijelo čovječanstvo – kazao je Kulanić, istakavši da nema razlike između ubijanja nevinih građana Sarajeva ili građana bilo kojeg dijela svijeta

Potpredsjednik Udruženja roditelja ubijene djece Sarajeva Alija Hodžić kazao je da je današnji dan probudio mnogo toga.

On je govorio o tome kako je imao “jednu jedinu kćerku Jasminu”, koju su zločinci ubili . Tad je, prisjeća se, stradala samo njegova Jasmina.

Hodžić je odao prizanje inicijativi „Staza sjećanja“, dodavši da je ona podsjetnik na zločine koji su počinjeni u ovom gradu i državi.

-Ja ovu obuću vidim kao da su oni živi, kao da sada idu sa nama. Oni su tu, oni opominju ovaj narod – dodao je Hodžić.

Fena

Written by: Nihad Krndzija

Rate it
0%