play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Muhamed Fazlagić : Komšić je nasjeo na pritiske koje nosi politički “zanat” i ponovo je izdao one koji su mu najviše vjerovali

today27. Juna 2015. 15

Background
share close

Taman kad smo pomislili da je vrijeme političke i ekonomske nestabilnosti koju je Zlatko Lagumdžija kreirao na političkom terenu Bosne i Hercegovine 2010. godine iza nas, njegov najveći kritičar i napadač s leđa Željko Komšić nastupio je na scenu. Kao što je raznio Socijaldemokratsku partiju, tako je Komšić sa svojim istomišljenicima raznio i Federaciju BiH.

Bez obzira koliko njegova priča bila pitka za uši napaćenog naroda, Komšić ipak pokazuje da je politički nedorastao kako bi mogao nositi na leđima ulogu, koju je sve ove godine dobijao. Da narod zna koliko ne zna, zato što se blokiraju prave informacije, Komšić vjerovatno nikad ne bi dobio prostor i povjerenje koje je dobio.

Iako nije moj riječnik, moram reći da su posljednji potezi na federalnom nivou ipak pokazali političku diletantnost. Ovdje moram biti korektan i reći da se slažem sa parolom koju su proklamovali DF-ovci da žele postavljati sposobne, a ne podobne. Ne može niko s tim se ne složiti. Međutim, da li je u stvarnosti tako?

Krenemo li od ministara i pozicija, čast izuzecima, vidjećemo da nije baš tako. Upravo u ključnom momentu kad je Komšić trebao zadovoljiti opravdane ambicije svih svojih partijski kolega, Komšić im je okrenuo leđa. Demokratska Fronta je došla u poziciju da se trajno etablira na političkoj sceni, da pokaže šta zna i zauzme i ostale pozicije u upravnim odborima, direktorska mjesta u firmama i druga ključna mjesta u mnogim institucijama BiH kao i diplomatiji.

Demokratska Fronta je imala savršenu mogućnost da svojim ljudima omogući da dodirnu svoj puni stvaralački, profesionalni i patriotski potencijal. Na žalost lider partije im je okrenuo leđa baš kao i partijskim kolegama u SDP-u prije dvije godine i pokazao da je konzumiran nervozom i sujetom, a ne smirenošću i mudrošću što su za politiku temeljne karakterne osobine.

Komsic nije korektan, jer je na leđima svojih stranačkih kolega i građana koji su ga birali došao na poziciju predsjednika države i sada jednog od ključnih ljudi na bh. političkoj sceni, a ničim im se nije revanširao.

Procesi opravdanih ostavki kao i disolucije u DF-u je već počeo. Dugotrajne i utemljene političke ideje desnice SDA, ljevice SDP-a i centra SBiH, iako prolaze kroz različite procese profiliranja, egzistencije i razvoja, u konačnici pokazuju vitalnost i opstaju na političkoj sceni.

Iako se nisam slagao sa ocjenama mnogih intelektualaca da je Komšić ipak slučajna pojava sa limitiranom političkom radoznalošću, sve su prilike da ću korigovati svoje mišljenje i početi drugačije artikulirati Komšićevu ulogu u političkom diskursu u BiH.

Jednostavno Komšić je nasjeo na pritiske koje nosi ovaj “zanat” i ponovo je izdao one koji su mu najviše vjerovali.

 Muhamed Fazlagić

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%