Uncategorised

Muslimani su Francuzi poput ostalih

institut-du-monde-arabe-ima 5173899
Dolazak galskog predsjednika na prvi Forum suvrmenog arapskog svijeta, odrzan nedavno u predivnom zdanju Instituta IMA, smjestenog u cuvenoj Latinskoj cetvrti, nije bio upisan u zvanicni program. Ipak François Hollande  je brojne uzvanike i akreditirane novinare, pocastio svojim prisustvom, istakavsi kako “Odbija amalgame i konfuzije. Najprije su muslimani zrtve fondamentalistickog fanatizma i manjka tolerancije”- izjavio je prvi covjek Francuske, pominjuci povecanje islamofobskih djelatnosti u cijelom Hexagoneu.

Nakon sto je podvukao kako je “Islam u skladu sa demokracijom”, galski predsjednik je nastojao objasniti Francuzima islamske vjere, medju kojima ima oko milijun izvornih stanovnika koji su promijenili vjerovanja, kako su sastavni dio drzave koja je na izmjesanosti naroda svih porijekla, iz generacije u generaciju stvarala, njihovu zajednicku historiju! 
“Moraju biti zasticeni u ime sekularnosti koja postuje sva vjerovanja.Odluke republike ce se striktno primjenjivati, prema svima koji nastoje odstetiti ili ponizavati bogomolje i hramove. Islijediti cemo sve slucajeve nepostovanja ovih zakonskih odredbi. Akcije protiv muslimana, isto kao i antisemitske aktivnosti, moraju se oglasiti i ostro kazniti.
Francuski predsjednik se, takodjer, obratio “Arapskim, prijateljskim zemljama koje nas posmatraju i analiziraju kao zemlju koja ide u njihovom pravcu, ali sa svojstvenim principima pa vrijednostima, izmedju kojih se samo jedna ne stavlja u pitanje a to je- demokratska sloboda”!
François Hollande je ponovio postojanje “iskrenog osjecaja duboke solidarnosti  s oblastima Bliskog i Srednjeg istoka, izgradjenih zahvaljujuci dugogodisnjim sponama istoka i zapada, kao i razmjenama kako politickim, tako i drustvenim, kulturnim i ekonomskim, jacim i solidnijim od prijetnji i pojedinacnih, nemilih cinova, koji nas nastoje razdvojiti”. Galski sef vlade je siguran da ciljevi ekstremista  nece uspjeti :”Radikalni islamisam se ostvaruje u kontradikcijama i bijedi, losim uticajima isto kao i ne rijesenim konfliktima. Nase zajednicke akcije su povezane “-istako je predsjednik Hollande, podsjecajuci kako Francuska ratuje protiv ekstremista u Maliju, Sahelu ili Iraku da bi “zaustavila Daesh”.  
 
Diplomatski potezi 
 
Nanaovo je ponovio osobno zaljenje zbog ne postojece intervencije Medjunarodne zajednice u Syriji, koju je trebalo zapoceti prije dvije godine posto  u toj zemlji “Rezim  kaznjava narod, dok su se teroristi    uvrijezili kao opozicija”! Istovremeno je François Hollande prosudio kako  ratovi Bliskog istoka nemaju mjesto u Francuskoj :”Konflikti mogu postojati i znamo da postoje u oblasti Srednjeg i Bliskog istoka ali nemaju mjesto ovdje, niti ih treba uvoziti. Zato je Francuska na celu inicijative da se cijela planeta uposli i preuzme njihova rjesavanja, tamo gdje se dogadjaju”.
Predsjedicka poruka koja, najprije, nastoji pomiriti razlljucene duhove se upisala u okvir prvog Foruma,  upucenog renoviranju i suvrmenosti arapskog svijeta, uz prisustvo  dvadesetak glavnih mislilaca i aktivista, poznatih na cetit strane zemljine elipse, sto  nastoje podici razinu oblasti i istaci njezine pozitivne strane i prednosti.
Nakon nemilih dogadjaja sto su se dogodili pocetkom mjeseca u pariskom jedanaestom okrugu, francuski predsjednik je ostvario i diplomatski cin, odrzavsi govor u Institutu arapskih zemalja, instituciji sto povezuje 22 zemlje.Njegove izjave  o galskim muslimanima  su imale poseban odijek, koji ce i sacuvati dugo vremena i u drugacijim okolnostima, pa  pojacati i pozitivirati osjecaje gradjana muslimanske vjeroispovijesti,  da ne predstavljaju strani entitet u Francuskoj,  iskljucivo povezan s arapskim svijetom, nego su ravnopravni clanovi nacionalne, francuske zajednice.
Predsjednik IMA, bivsi ministar kulture Jack Lang je u svom kratkom govoru izjavio kako “Forum ucestvuje u posebnom, jako vitalnom odskoku francuskog drustva u_ doba kada fanatizam udara na zemljuu pa je vise neko ikad neophodno pokazati kako su arapska drustva u pokretu, metamorfozama i mijenjanjima”