play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

Nastavljeno suđenje Fahrudinu Radončiću

today8. Februara 2017. 10

Background
share close

U Sudu BiH danas je nastavljeno suđenje Fahrudinu Radončiću, predsjedniku SBB-a. Nakon puštanja 30 snimaka prisluškivanih razgovora između Radončića i Bakira Dautbašića, s više različitih sagovornika, najbolju dijagnozu današnjeg ročišta možda je rekao postupajući tužilac Božo Mihajlović.

Tužilac se, naime, danas dva puta javno požalio na zahtjev odbrane da se dio razgovora zbog diplomatsko-političkih razloga ili zaštite privatnosti emitira na zatvorenoj sjednici.

Mihajlović je doslovce kazao: „Odlukom Suda praktično se danas dogodilo da se nijedna inkriminacija ne čuje u javnosti“, čime je posredno priznao da nije bilo dokaza protiv Radončića i drugih.

Zaštita privatnosti

Pušteni su razgovori u kojima Fuad Čibukčić objašnjava da je vidio Almira Džuvu, bivšeg direktora OSA-e, u Dubrovniku.

Također, znatan dio puštenih razgovora odnosi se na komunikaciju između Radončića, ali i Safeta Oručevića i doktora Emira Talirevića, te Bakira Dautbašića i Radončića, odnosno Dautbašića i Zijada Hadžijahića.

Odbrana je danas tražila da se odmah komentiraju pušteni snimci, ali je Sudsko vijeće kazalo da će to ipak biti moguće na kraju, dok tužilac završi sa svojim izlaganjem.

Pušteni su i prisluškivani razgovori od 1. i 4. januara 2016. godine između Radončića i Oručevića, ali i Radončića i doktora Talirevića. U oba ova razgovora Radončić tvrdi da mu se montira proces na Kosovu i ubistvo Ramiza Delalića Ćele.

Radončić je o montaži koja mu se sprema i hapšenju pričao i sa Safetom Oručevićem.

U razgovoru između Radončića i Oručevića, koji je vođen 4. januara, Radončić Oručeviću kaže:

– Danas sam s njima na ručku. Od sada ću im slati na sastanke Švabu. Boli me briga za direktora „Elektroprivrede BiH“. Njima nije stalo da ljudi iz drugih stranaka uzmu neku poziciju. Oni se ne popravljaju ni, evo, već 20 godina. Sve je isto. To je ta mafijaška metoda. Ja kažem treba od početka u glavu, ovo je montirani proces u režiji Bakira Izetbegovića – kazao je Radončić.

On je o montaži koja mu se sprema i hapšenju govorio u telefonskom razgovoru i s doktorom Emirom Talirevićem, najprije 1., a onda i 4. januara 2016. godine. U razgovoru od 4. januara 2016. Radončić Talireviću kaže:

– Ja sam predložio Bakira (Dautbašića, op. a.), a oni ga prijavili da on u moje ime vrši pritisak na Sarić. Sutra ide moja ispovijest na Face TV-u. Uključio sam i ljude iz Velike Britanije. Bakir (Izetbegović, op. a.) stoji iza ovoga. U to više nema dileme. Dok mi pregovaramo oko vlasti, oni sve ovo intenzivirali više nego prije. Ovo je lični odnos između Bakira i Fahre. Evo kažem, stranke neka rade svoje, mediji svoje. Neka nas izbace iz vlasti, kao i Komšića (Željko, op. a.). Ja predložim Bakira (Dautbašića, op. a.), a oni mu poture kurvu i onda ide montaža. Više su montirali svjedoka za ova tri mjeseca pregovora nego ikada.

Dvije pozicije

Bakir (Izetbegović, op. a.) sve radi, a tvrdi da je Dudo (Dubravko Čampara, op. a.). Dudo je balavac jedan. Ja sam rekao, meni je bitno da se popune ove dvije pozicije i da se Hrvati ne majoriziraju. Pa prešli su u ovih pet-šest dana deset linija. Ali, koalicija ide normalno i neka uzmu sva javna preduzeća. Sad postaje brutalno, jer proces postaje politički i neka koalicija ide, jer je ovo odnos između nas dvojice. Ja prema tebi (Izetbegović, op. a.) idem najpoštenije, sve sam im dao, dušu, medije, sve, a ti hoćeš da me hapsiš i sve ovo radiš. Ovdje nema ni Aljoše (Čampara, op. a). Evo, pričamo sve na telefon, svakako će sve ovo njemu doći, ali ovo ti je prava državna mafija – rekao je Radončić.

Inače, utisak s današnjeg suđenja je da su svi razgovori u sebi sadržavali političko-koalicione dimenzije ili odnose između pojedinih političara.

Uz to – što je dokaz da se zaista radi o politički montiranom procesu – odbrana je tražila da se dvadesetak prisluškivanih razgovora Sudu predoči na sjednici zatvorenoj za javnost, kako bi bile zaštićene treće osobe, pojedine diplomatske ličnosti koje neko svjesno želi involvirati u ovaj proces, iako komunikacije ostvarene s njima nemaju nikakve veze s optužnicom.

Crnalić: Ništa nismo čuli što bi podupiralo optužbu

08-02-sud-bih-radoncic-09-ss

Asim Crnalić, šef tima Radončićeve odbrane, rekao je danas novinarima nakon završetka ročišta da je odbrana nezadovoljna odlukom sudskog Vijeća da prigovore na prisluškivane razgovore ulažu naknadno. Govoreći o emitiranim razgovorima, Crnalić je rekao da „koliki je značaj ovih razgovora rekao je sam tužilac Mihajlović“.

U isto vrijeme je razotkrio i tendenciju ovog postupka. Čuli ste da je tužilac rekao da, zahvaljujući odbrani koja je tražila da se na zatvorenoj sjednici ne emitiraju razgovori koji su naznačeni u podnesku, danas nismo čuli ništa što bi podupiralo inkriminaciju u optužbi. Dakle, sve što smo danas slušali, uzaludno smo slušali, po ocjeni tužioca – kazao je Crnalić.

Nova godina u Dubrovniku

Istražiteljica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Zvjezdana Skeledžić je po zahtjevu tužioca Bože Mihajlovića prezentovala razgovor koji su uoči Nove 2016. godine vodili optuženi Fahrudin Radončić i Fuad Čibukčić, koji je ranije saslušan kao svjedok, javlja BIRN.

Čibukčić u razgovoru pojašnjava Radončiću da je bio u Dubrovniku kada je vidio “iza leđa izlazi Almir Džuvo sa Azrom Sarić”, nakon čega mu optuženi govori da napiše vrijeme i mjesto. U narednom razgovoru između njih dvojice, kako se čulo u sudnici, Radončić govori kako Džuvo kaže da: “Nije to Sarićka, nego neka Marijana”, na šta Čibukić objašnjava da je pobjegla udesno, dok je Džuvo prišao i pozdravio se.

– Čak imamo i snimak, iz kola smo ih snimili –  navodi u razgovoru Čibukčić.

Pušten je potom razgovor između Radončića i Damira Fazlića u kojem Radončić kaže da je Čibukčić vidio Sarićku u Dubrovniku, da “ona treba da svjedoči trineastog” i da je bila sa Džuvom.

U razgovoru koji je vodio sa Safetom Oručevićem, a koji je također reproduciran u sudnici, Radončić pominje da je Džuvo i Sarić vidio i Paša iz Zagreba. U razgovoru s Emirom Talirevićem, Radončić govori kako je to “Paša iz Zagreba javio njegovom drugu”. Talirević u komunikaciji odgovara: “Šta su mislili, Nova godina u Dubrovniku, niko ih neće vidjeti”. Talirević je u narednom razgovoru kazao Radončiću da mu je obavještajna služba dobra, te da je te informacije potvrdio i neki njegov prijatelj.

U istom razgovoru optuženi govori kako će on svjedočiti tek krajem marta, da postupak još traje, jer treba da svjedoče Sarić i još neke osobe. Sa Talirevićem optuženi je govorio i o drugim stvarima, te se između ostalog, moglo čuti: “Ja prema tebi najpoštenije, ti da me hapsiš kao da se ništa ne dešava”.

U sudnici su pušteni i razgovori koje su početkom januara vodili optuženi Bakir Dautbašić i Zijad Hadžijahić, koji kaže da je dobio saglasnost za razgovor sa tužiocem. Kada mu Dautbašić govori da pojasni, Hadžijahić kaže: “Razgovaraću sa tužiocem glede ove autonomne pokrajine bivše”.

Dautbašić u narednom razgovoru koji je pušten u sudnici obavještava Hadžijahića da su se “na sastanku dotakli Slovenije”, da to ide u proceduru i da je naredni sastanak za sedam dana. Potom kaže da procedura znači da vide hoće li Slovenija biti izvodiva, ali da će biti otvoreno mjesto konzula u nekom njemačkom gradu, na šta Hadžijahić odgovara da bi to bilo dobro.

Također, Dautbašić obavještava i Bilsenu Šahman da “zapiše sebi 14. januar u 10 sati”, te dodaje da će istog dana i on dati izjavu u Kantonalnom tužilaštvu, te da će vjerovatno doći poziv. Dautbašić je potom i Radončiću rekao kako mu je “ova u kantonalnom potvrdila prijem pismena”.

 

Written by: Zlatko Gojkovic

Rate it
0%