play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Radio Naša Riječ Chicago

Vijesti

OHR protiv Dodika: Visoki predstavnik poništit će odluku Narodne skupštine RS

today15. Aprila 2011. 3

Background
share close

Diplomatski izvor potvrdio da će Incko morati posegnuti za bonskim ovlastima, jer je potez Banje Luke antidejtonski Brisel poručio da se država ne može dovoditi u pitanje

 

Visoki predstavnik Valentin Incko (Inzko) morat će posegnuti za bonskim ovlastima i poništiti odluku Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma, ocjenjuju diplomatski izvori “Dnevnog avaza”.

Situacija čista

– Sasvim je jasno da je odluka neustavna i antidejtonska. Entiteti se ne mogu miješati u kompetencije države. Oni ne mogu biti davaoci suvereniteta državi. Prema Dejtonu, moguće je samo obratno – rekao nam je jedan od sagovornika.

On dodaje da je, uz taj pravni element, bitan i politički moment.

– Mi smo svjesni da našu reakciju pomno prate dva HDZ-a u svjetlu najavljenog održavanja Hrvatskog narodnog sabora (HNS) u drugoj polovini ovog mjeseca. Ako ovdje budemo mlaki, a situacija je tako čista, onda HNS može otići i mnogo dalje od onoga što je izvorno planirano. I to je samo mali dio cijelog konteksta u kojem se ova sporna odluka NSRS analizira – kazao je naš izvor.

On je istakao i da je saopćenje Evropske komisije znakovito. Ma koliko ono laiku izgledalo dosadno, suhoparno i šuplje, naš sagovornik tvrdi da je njime poslan jasan signal da i Brisel smatra da se državne kompetencije ne mogu i neće dovoditi u pitanje.

Nova provokacija

– Incko će morati barem suspendirati odluku NSRS. Može se očekivati da će se Dodik oglušiti o to i nastaviti s aktivnostima provođenja referenduma. Ali, bonskim ovlastima mi, kao međunarodna zajednica u BiH, cijelom svijetu jasno ćemo kazati da je referendum ništavan, a Dodiku i RS poručiti da nije pametno niti korisno sukobljavati se s međunarodnom zajednicom i propitivati same temelje Dejtona – poručuje naš izvor.

Kada bi Incko mogao posegnuti za svojim ovlastima, u diplomatskoj zajednici nisu mogli reći. Na današnjoj sjednici Vijeća za implementaciju mira (PIC) u BiH razgovarat će se o najnovijoj provokaciji iz Banje Luke. I prije te sjednice PIC-a može se reći da će na jednoj strani biti Rusi, a na drugoj (skoro) svi ostali.

Konkretne akcije

– Linija je prijeđena. Dodik je s priča prešao u konkretne akcije. Daljnji sukob s međunarodnom zajednicom samo on može ili zaustaviti ili produbiti. Do njega je – rečeno je “Avazu”.

Autor

Written by: hazmirmanija

Rate it
0%