Share

Osvojeno Gadafijevo sjedište u Tripoliju: Pobunjenici šutiraju srušenu statuu tiranina

Gadafi i cijela porodica su u Tripoliju”, kazao je Seif al-Islam Gadafi

Libijski pobunjenici potpuno su ovladali uporištem pukovnika Moamera Gadafija u Tripoliju i srušili njegovu statuu u kompleksu Bab al Azizija. Na televizijskim snimcima vidi se kako borci šutiraju glavu statue i iznose predmete iz Gadafijeve rezidencije.

U ovom trenutku nije poznato da li su Gadafi ili članovi njegove porodice negdje unutar ovog kompleksa. Al Jazeera je prenijela da su tokom današnjih borbi na Bab al Aziziju pala četiri projektila tipa “grad”.

Pobunjenici navode da sada kontrolišu skoro čitav Tripoli, ali da ponegdje još postoje džepovi otpora.

U izvještajima se navodi da je Bab al Azizija povezana tunelima sa važnim tačkama širom Tripolija. U ovom kompleksu nalaze se vojni objekti, Gadafijeva rezidencija, biblioteka i vladine kancelarije. Borbe se još vode oko hotela Riksos, u kojem su smješteni strani novinari. Neki od njih su u komentarima na “Tviteru” napisali da su, zbog pucnjave, prešli na više spratove i da je objekat još pod kontrolom Gadafijevih vojnika.

Gadafijeve snage pokušale su da odbrane kompleks Bab al Azizija, ali je otpor tokom dana utihnuo, navode izvještači. NATO je prije nekoliko časova izvršio vazdušni udar na ovaj kompleks, oko kojeg su se u posljednja dva dana vodile žestoke borbe.

Pentagon je saopštio da komanda Gadafijevih snaga više ne postoji, ali da su borci koji su lojalni pukovniku i dalje opasni.

Naoružavanje pobunjenika

Stotine libijskih pobunjenika opljačkalo je  danas skladište oružja u kompleksu pukovnika Momera Gadafija u Tripoliju, koji su prethodno zauzeli, izjavili su očevici. Među iznesenim naoružanjem nalazer se i nove snajperske puške u plastičnim kutijama.

Jedan borac uzvikivao je: “Ovo je kraj, Gadafi je gotov!” Drugi je iznio televizor, stavio ga na zemlju i povikao: “Ovo je za libijski narod!”

Zvaničnici pobunjeničkog Nacionalnog prelaznog savjeta izrazili su uvjerenje da se Gadafi nalazi u Tripoliju ili u blizini glavnog grada. Portparol ovog tijela rekao je da pobunjenici žele da pronađu Gadafija i uhapse ga, ali da će pukovnik biti ubijen ukoliko pruži otpor. Zamjenik libijskog ambasadora pri UN Ibrahim Dabaši izjavio je da će čitava Libija biti oslobođena u roku od 72 sata.

S druge strane, Gadafijev sin Seif el-Islam rekao je novinarima u hotelu Riksos, u blizini koga su također u toku žestoki sukobi, da se libijski lider još nalazi u prijestolnici, ali nije otkrio njegovu tačnu lokaciju, javio je AFP.

“Gadafi i cijela porodica su u Tripoliju”, kazao je Seif, ističući da je pobunjenicima namjerno bilo dozvoljeno da uđu u prijestolnicu.

NATO ne traži Gadafija?

Portparol NATO-a pukovnik Roland Lavoie rekao je da nije poznato gdje se libijski lider nalazi i da smatra da to u ovom trenutku nije važno.

“Ne znam (gdje se on nalazi) i nisam siguran da je to zaista bitno, u tom smislu što će rješenje ove situacije biti političko. Mislim da svi shvataju da Gadafi neće biti dio ovog rješenja. On više nije jedan od ključnih igrača”, izjavio je Lavoie, ističući da “na meti NATO-a nisu pojedinci”, tako da “Gadafi ne predstavlja metu”.

Kanadski pukovnik je kazao i da će NATO nastaviti sa izvođenjem operacija u Libiji i da će bombardovati Gadafijeve snage ukoliko nastave da se bore, ističući da su one sve slabije jer ih brojni pripadnici napuštaju ili prelaze na stranu pobunjenika.

Istovremeno, glasnogovornica NATO-a Oana Lungesku rekla je na konferenciji za novinare u Bruxellesu da se “bliži kraj” Gadafiju i da njegov režim “vodi izgubljenu bitku”.

Pored toga, pobunjenici napreduju na istočnoj obali zemlje, gdje su uspjeli da zauzmu strateški važan grad Ras Lanuf i potisnu Gadafijeve snage do predgrađa Bin Džavada i ka rodnom gradu libijskog lidera Sirtu, na zapadu.

Komentari