Vijesti

Pofalićku bitku mnogi smatraju presudnom za odbranu Sarajeva i BiH

pofalicka_bitka
Ostat će zapamćena kao jedna od prvih operacija Armije RBiH

Pofalićku bitku mnogi smatraju presudnom za odbranu Sarajeva i BiH.

 

Tog 16. maja 1992. godine, agresor je planirao da glavni grad podijeli na dva dijela. Iako je bio znatno nadmoćniji, planove su mu osujetili pripadnici Armije RBiH.

Pofalićka bitka ostat će zapamćena kao jedna od prvih operacija Armije RBiH. Osujećen je plan podjele grada. Odaslana i poruka agresoru da, bez obzira na vojnu nadmoć, neće olako savladati otpor branitelja.

Braco Fazlić, učesnik Pofalićke bitke kaže kako će se Pofalićka bitka  izučavati godinama kao jedna od operacija koja je izvedena od golorukog naroda.

Arif Džaferagić, učesnik Pofalićke bitke  kaže: “Od teškog naoružanja ništa nismo imali, a oni od metka do topa, njih oko 600 opremljeni od glave do pete, a mi ako kome ostane puška uzmeš i ideš dalje.”

Pripadnici Velešićkog i Pofalićkog odreda branili su kućne pragove. U odsudnoj bici pomogli su im rezervni sastav policije, Topina i Vikićeva jedinica i drugi.

Mladi ljudi iako su učestvovali u maršu mira, o Pofalićkoj bici ne znaju gotovo ništa. Sramota je najmanje njihova.

Da tada branioci nisu izvojevali pobjedu, Sarajevo bi, podsjećaju dobro upućeni, doživjelo sudbinu Srebrenice. Zato je zaborav i ovog herojskog otpora – nedopustiv.